Hemma
Väsby
VSB
Borta
Kristianstad
KIK

Brutalt slut efter ännu en rysare

24 mars 2021 00:19
Foto: Emil Särnehed / Frilansfotograferna
#VHKvsKIK

Ikväll blev kvällen då idrott känns som allra grymmast. I söndags var det vild glädje och eufori när Väsby i period fem vann med 3-2 och lika ledsamt och tomt blev det ikväll när Kristianstad i period fem, efter nittioen minuter och tjugonio sekunders spel slog in 1-2. Ett Hockeyallsvenskt kontrakt stod på spel och målet innebär alltså att Kristianstad håller sig kvar medan Väsby tyvärr får tillbringa kommande säsong i Hockeyettan igen.


Trots denna bistra stund får vi gratulera Kristianstad som går vinnande ur denna strid och alltså behåller sitt allsvenska kontrakt. För det var verkligen en strid detta och vilken fantastisk holmgång vi fick se i den allra sista matchen för säsongen och som alltså ännu en gång går över fem akter.

Matchen var jämn, övertiden ännu jämnare och chanser skapades åt båda håll. Vilket lag som helst av de två hade kunnat avgöra detta. Kristianstad hade en bättre fjärde period medan Väsby hade den femte men de berömda marginalerna var inte på Väsbys sida denna gång.

Vi fick annars se en intensiv första akt mellan två taggade lag och där det var Väsby som absolut satte tonen i matchen. Det kändes väldigt målmedvetet från Väsbylägret och man fick inledningsvis ner puckarna djupt bakom Kristianstads backlinje och vann ofta andrapuckarna.

Jacob Spångberg hade matchens första riktiga avslut på mål redan i matchens första minut och hans isare från offensiva blå höll på att ställa målvakt Calle Clang som inte alls såg pucken men han lyckades ändå stoppa farligheten.

De flesta farligheterna tillhörde också Väsby i perioden men Kristianstads omställningar var inte alls ofarliga även fast Väsby oftast hade bra täckning hemåt.

Det så viktiga första målet i matchen satte Väsby vilket var logiskt sett till spelet och det blev även en riktig delikatess. Det slogs in i matchens sjunde minut och startades med en fin offensiv aktion av backen Phil Kemp som vann en lös pucken och fick fri gata in i offensiv zon. Därefter hittade han en vid den bortre stolpen friståendes Johannes Nilsson. Gode Nilsson sköt dock inte direkt och när man trodde att chansen var förbi var han smart nog att hitta en släpandes Oscar Bjerselius som satte ledningspucken i en princip tom kasse. För övrigt det första målet för Oscar i Väsbytröjan och firandet blev också därefter.

Gästerna hade sina bästa stunder mot slutskedet av perioden då de fick till några längre anfall och hittade fram med några skott från blå med gott om trafik för skymning.

Väsby bröt dock just ett längre anfall mot absoluta slutminuterna och Henrik Rommel blev nästan fri från mittzon när han bryskt trycktes ner vilket innebar att Väsby fick avsluta perioden i spel fem mot fyra. Ett överläge man dock aldrig riktigt fick till även fast **Tobias Lindberg **inte var långt ifrån att trycka in en retur vid den första stolpen.

Mittakten fick Väsby inleda med fortsatt spel i numerärt överläge och redan efter tjugo sekunder fick Paul Bittner en fin framspelning men avslutet satt tyvärr för Väsbys del rakt i plocken på Calle Clang.

Det och en offensiv inbrytning mot den första stolpen från Tobias Lindberg var i princip det enda som Väsby skapade under en lång tid i perioden. Det var i stället Kristianstad som tog tag i taktpinnen och det ganska rejält. Nu var det deras tur att styra ner puckarna djupt vilket gjorde att Väsby ofta hamnade felvända och hade problem att ta sig ur pressen. Kristianstad fick många goda möjligheter och där skotten ven runt och på Linus Ryttar som fick jobba sig riktigt svettig.

Till slut gav Kristianstads möda betalt när deras press tvingade fram ett misstag i egen zon för Väsbys del. En snygg diagonalpassning och ett distinkt skott senare gick förbi en sidledsförflyttande Linus Ryttar som inte hade en chans att rädda pucken.

Kvitteringen från Kristianstad gav dem än mer energi och de fortsatte att ha Väsby i ett järngrepp och där man stundtals hade enorma problem med positionsspelet i egen zon.

Den elfte minuten blev sedan en minst sagt händelserik minut. Först missade Kristianstad öppet mål och därefter frispelades Raphael Lavoie som drog målvakt Clang men som tyvärr var för mycket ur balans för att trä in pucken i en tom kasse.

Trots att perioden tillhörde gästerna så avslutade Väsby den bra. Man började bita tillbaka i offensiven och smaken var bättre men fortsatt inte speciellt bra och dessutom avslutade Väsby perioden med ett dra på sig en utvisning.

Den krigade Väsby bort i den sista perioden som i mångt och mycket blev ett enda långt ställningskrig. Skotten var få för båda lagen och där det mest handlade om att vara rätt på banan och inte göra misstag.

Den första övertidsperioden började illa för Väsbys del. Dels på grund av att laget även i denna fick inleda i spel i numerärt underläge. Men även därefter så hade Kristianstad ett stort tryck på Väsby och man var beredd att anteckna ett avgörande mål redan här men Väsby räddades i mångt och mycket av Linus Ryttar som ännu en gång klev fram stort med många fina räddningar.

Ju längre tiden led desto mer kom ändå Väsby in i matchen igen. Sebastian Bengtsson hade bland annat ett skott i stolpen samt en annan inbrytning som målvakt Calle Clang med mycket möda och besvär lyckades hålla under armen.

Den femte perioden blev Väsbys klart bästa. Laget fick också chansen att avgöra när man fick två numerära överlägen under första fem minuterna. Här kom också de klart bästa lägena för Väsbys del då Henrik Rommel bland annat träffade stolpen, Raphael Lavoie prickade ribban och sedan studsade en puck upp på målets överliggare när målvakt Calle Clang var helt överspelad.

Små marginaler som var skillnaden mellan sorg och glädje.

I stället kom en plötslig död. Ett stenhårt skott från backen Rikard Olsén överlistade till slut Linus Ryttar och matchen var över. Hårt, brutalt och som en riktig käftsmäll.

Spelarna i Väsby Hockey har krigat till sista blodsdroppen och laget gjorde verkligen vad man kunde. Det är lätt att gräva ner sig efter detta oerhört bittra slut men man kan i alla inte säga att man inte gjorde sitt absolut yttersta.

Grisligan

Linus Ryttar var återigen Väsbys klart bästa spelare ute på isen där han stod för mängder av matchvinnande räddningar. Han gav laget en chans att vinna detta och framförallt när Väsby spelade som sämst i framförallt den andra perioden och i början av övertiden då Kristianstad verkligen hade sin beskärda del av chanser.

Två grisar ges till nyttiga Oscar Bjerselius som gjorde Väsbys enda mål i matchen och som därutöver stod för ett oerhört nyttigt spel över hela isen.

Sista grisen ges Jacob Spångberg som lastade över trettio minuters istid i matchen men som trots det stod för ett gediget och hårt arbete i den egna zonen och där krafterna aldrig såg ut att sina.

Men efter så ett hårt krigande som Väsby visade upp ikväll och där alla verkligen kämpade in i det sista så ska ingen skugga falla över någon spelare. Man kämpade och man slet och att inte få fira efter en sådan prestation är sorgligt och helt enkelt bara ledsamt.