Hemma
Kristianstad
KIK
Borta
Väsby
VSB

Väsby vann måstematchen

20 mars 2021 21:40
Foto: Markus Malmgren / Frilansfotograferna
#KIKvsVHK

Väsby har reducerat i kvalspelet när laget stod för en imponerande insats och med kniven mot strupen slog tillbaka Kristianstad med 3-1. Väsby imponerade i offensiven under två perioder men i den sista var det vasst målvaktsspel och uppoffrande försvarsarbete som till slut tog segern till Väsby.


Måstematch nummer ett är avklarad för Väsby. Laget släppte på handbromsarna i dagens match och körde spelmässigt ner hemmalaget fullständigt under två perioder. Laget lade där grunden för segern under dessa fyrtio minuter när laget gjorde två mål även fast det sett till antalet chanser minst borde varit det dubbla.

I den sista perioden var Kristianstad mer aggressiva och fick ett tryck mot Väsby vilket inte blev mindre av att Väsby drog på sig hela fem utvisningar i den sista perioden. Men Väsby stred tappert ända in till slutet och när Paul Bittner slog in 3-1 i den öppna kasse var segern i hamn. Sett till två perioder kändes det onödigt att Väsby släppte in hemmalaget i matchen men i ett kvalspel där matchen gällde vinna eller försvinna brukar nerver lätt komma i daller.

Om vi tar matchen från början så det ett väldigt intensivt, aggressivt och noggrant Väsby som verkligen ville sätta tonen i matchen i Kristianstad. Laget hade ett ganska klart grepp om matchen och där chanserna också vaskades fram.

William Worge Kreü träffade stolpen när Väsby spelade i numerärt överläge och sedan hade Christian Holmblad ett friläge där han dock misslyckades med att överlista målvakt Calle Clang som stod för en stark räddning.

Kristianstad hade i princip endast två lägen i spel fem mot fem men fick avsluta perioden i numerärt överläge eftersom Colin Smith drog på sig en utvisning och därefter en till för snack när han inte kunde behärska sina känslor.

Fruktansvärt onödigt i ett trängt läge för Väsby som dock krigade föredömligt i det numerära underläget och inte bjöd hemmalaget på minsta lilla läge.

Om den första perioden kändes bra för Väsbys del så var det ingenting mot hur den andra såg ut. Väsby fullkomligt ägde den, skapade mängder med chanser och till slut kom även målen.

Båda målen tillkom på liknande sätt. Två skott mot mål från vänstra offensiva kanten tog vägen förbi en annars storspelandes Calle Clang.

Vid ledningsmålet så styrde Tobias Lindberg in skottet som Paul Bittner avlossade.

Utökningen stod Jacob Spångberg för när han slängde in pucken mot mål och där Christoffer Gozzi skymde målvakten som inte hann reagera förrän pucken regnade in i nätet bakom honom.

Men två mål var absolut i underkant för Väsbys del som vann skottstatistiken med hela 27-7 i perioden och där Calle Clangs storspel i kombination med i viss mån något svaga avslut höll siffrorna nere.

Den sista perioden försökte Väsby hålla det enkelt och se till att hålla pucken borta från den egna zonen. Det lyckades laget rätt bra med men Kristianstad var betydligt mer desperata i den sista perioden och lyckades skapa några lägen.

Linus Ryttar som mest fått se sin målvaktskollega på andra sidan isen dominera i två perioder fick i den sista perioden visa att han minsann var gjord av samma skrot och målvaktskorn.

Hemmalaget fick mer press på Väsby även fast det i spel fem mot fem aldrig blev så där riktigt farligt. Men trycket gjorde att Väsby stundtals hamnade på mellanhand och när såväl Jacob Spångberg som Lubomir Fetkovic drog på sig varsin utvisning i den sjätte och sjunde minuten levde Väsby farligt.

Under femtiofem sekunder fick hemmalaget chans att brodera i spel fem mot tre och här klev verkligen Linus Ryttar fram och räddade Väsby.

Överhuvudtaget stred Väsby på grymt bra i de numerära underlägena och det gjorde att Kristianstad aldrig fick någon enkel biljett in i matchen.

Men till slut kom ändå misstaget som gav Kristianstad hoppet tillbaka. I spel fyra mot fyra och med mindre än fem minuter kvar av matchen slarvade Väsby i egen zon. Hemmalaget kunde tack vare den felpassningen komma framstormande tre mot en och inte ens då kunde Linus Ryttar stå emot.

Herman Hansson blev Kristianstads målskytt i läget när han utan pardon vispade upp pucken i nättaktet. Men glädjande nog för Väsbys del blev det den enda hemmaskytten för dagen.

Väsby red ut stormen och när Kristianstad chansade mot slutet med uttagen målvakt var Paul Bittner lugn och kall med pucken när han väntade ut sina motståndare innan han prickade in avgörande 1-3 i den tomma kassen.

Ett skönt avslut på en bra match från Väsbys sida och har laget nu månne hittat ett segerrecept mot Kristianstad?

Det återstår att se men klart är i alla fall att Väsby har reducerat till 1-2 i matcher men laget behöver fortsatt vinna två matcher för att klara det hockeyallsvenska kontraktet.

Grisligan

När Väsby hade det som tuffast i matchen klev Linus Ryttar fram som en kvalhjälte. Spelade oerhört säkert i målet och gav aldrig hemmalaget lillfingret i matchen idag. Tre grisar således till Ryttar!

Två grisar ges till backen Phil Kemp som fortsatte spela rejält, resolut och distinkt backspel och där han stred oerhört tappert och inte minst i alla de numerära underlägena.

Sista grisen ges till Paul Bittner som ligger bakom två av Väsbys tre mål idag tack vare ett eget mål samt skottet som Tobias Lindberg sedermera styrde in.

Men en dag som denna ska samtliga spelare i Väsby hyllas. Väsby var idag helt enkelt ett välfungerat kollektiv där samtliga verkligen hade sin del i segern. Sedan går det inte att blunda över den betydelse som såväl Raphael Lavoie som Oscar Bjerselius hade till spelet idag. Två spetsspelare som bidrog i varsin ände av spelet.