Hemma
Väsby
VSB
Borta
Kristianstad
KIK

Andra raka kvalförlusten för Väsby

17 mars 2021 22:07
Foto: Göran Johansson / Frilansfotograferna
#VHKvsKIK

Väsby är ordentligt nere i brygga efter att Kristianstad även vann kvalrondens andra match i Renew Arena med 1-3 efter att laget återigen hittat sätt att neutralisera Väsbys anfall. Kristianstad var tyngre, vassare och spelade med det självförtroendet som än en gång gjorde de till en vinnare.


Det är minst sagt ett jobbigt läge för Väsby i playout spelet. Hemmafördelen med två raka hemmamatcher har inte alls visat sig vara någon fördel för Väsbys del. Även kvällens match innebar förlust och nu är laget tvungna att vinna två raka matcher i Kristianstads Ishall för att denna säsong inte ska vara slut efter helgen.

Väsby har haft svårt med Kristianstad hela denna säsong och kvällens match blev tyvärr heller inget trendbrott. Sett till avslutningen på tisdagens match var förhoppningarna att Väsby skulle släppa på axlarna och trycka på direkt från start. Men istället var det gästerna som öppnade matchen klart mest inspirerat och som drog iväg matchens första skott.

Det var först i den fjärde minuten som Väsby var framme och hotade för första gången i matchen när Paul Bittner försökte få in en retur.

Annars var den första akten som helhet rätt tät och inte speciellt många chanser uppenbarade sig. Men i den sjunde minuten fick Väsby en riktigt vass sådan när Henrik Rommel hittade fram med en passning till en framför mål helt ren Johannes Nilsson. Han stötte till men målvakt Calle Clang stod för en fin räddning med sitt utsträckta benskydd.

Matchens första utvisning drabbade gästerna och Väsby fick chans att sätta ordentlig ton på matchen. Men överläget utnyttjades inte alls och istället var det Kristianstad som fick det så viktiga första målet strax efter att laget blivit fulltaliga.

Väsby räknade fel i en omställning och en back missade sin bevakning bakom ryggen. Det såg puckföraren som med en luftpastej träffade bladet på målskytt Johan Lundgren som på tennis smällde in pucken distinkt och utan chans för Andy Bernard.

Målet agerade som tändvätska för Väsby som strax därefter skapade sig några halvfarliga lägen. Men dessa omsattes inte utan Kristianstad kunde hålla undan och var faktiskt i allra slutskedet inte alltför långt borta att utöka ledningen.

Mittakten inleddes piggt av Väsby med tre avslut innan ens minuten hade passerat. Men det vände fort och det startade redan minuten efter när Kristianstad fördubblade sin ledning. Återigen ett svagt spel av Väsby egen zon där man lät målglada backen Alexander Molldén få öppet skottfält och när dessutom målvakt Andy Bernard var skymd så hamnade pucken mellan benen på honom.

Väsby var därefter riktigt desillusionerade och Kristianstad hade matchen helt i sin hand. De var även väldigt nära att utöka sin ledning till 0-3 men efter videobedömning dömdes målet bort eftersom målvakt Andy Bernard hade blockerat pucken innan en Kristianstadspelare forcerade in den.

Det blev räddningen för Väsby och därefter blev det bättre. Inte betydligt bättre men laget stoppade blödningen åtminstone.

Mot andra delen av perioden började man även skapa lägen men avsluten saknade såväl skärpa som tryck.

Kristianstad fick två numerära överlägen mot slutet av perioden och det gjorde att Väsby tappade det momentum som de där innan var på väg att bygga upp.

Sista perioden försökte Väsby men laget hade fasligt svårt att dra isär ett kompakt Kristianstad. Gästerna är ett lag som är riktigt bra på att bevaka en ledning och Väsby kom aldrig riktigt in under skinnet på skåningarna.

Istället var det Kristianstad som fick nästa mål i matchen efter en snabb kontring som iscensattes av målvakt Calle Clang. Hans kvicka agerande gav till slut Kristianstad ett två mot ett läge och som de utnyttjade kliniskt.

Ett direkt matchavgörande mål för även fast Paul Bittner stod för en reducering som tände ett visst hopp så mäktade aldrig Väsby kapitalisera på det. Laget vägde helt enkelt för lätt och puckarna studsade heller aldrig riktigt lagets väg.

Kristianstad har helt enkelt fått en drömstart på detta kval och nu måste Väsby hitta essen i rockärmarna för att vända på denna matchserie. God råd är dyra för inte vill väl någon att detta ska vara säsongens sista match i Renew Arena.

Grisligan

Sebastian Bengtsson hade härlig glöd i sin skridskoåkning ikväll och var den som bäst kunde bryta mönster i Väsbys lag. Nu räckte dock inte ens det till annat än en målgivande passning men insatsen var god och ger tre grisar i betyg.

Två grisar ges till backen Phil Kemp som spelade rejält, resolut och helt enkelt stabilt. Fick iväg tre puckar mot mål och kände som en klippa som Väsby kunde luta sig mot ikväll.

Sista grisen ges till Henrik Rommel som tillsammans med Sebastian Bengtsson tillhörde Väsbys vassaste vapen i offensiven. Spelade likt gårdagen piggt matchen igenom och tekade dessutom väldigt vasst.

Extra omnämnanden skänks slutligen till inbytta målvakten Linus Ryttar som klev in riktigt stort under sina nästan två spelade perioder samt till Jacob Spångberg som visade upp en bra desperation i sitt spel.

Men betydligt flera måste kliva fram för att säsongen fortsatt ska leva och nu måste Väsby hämta och samla ordentligt med kraft för att lyckas ta två raka vinster på Skånemark.