Hemma
Väsby
VSB
Borta
Kristianstad
KIK

Inför Väsby vs Kristianstads IK

15 mars 2021 18:41
Foto: Arne Rundlöf
#VHKvsKIK

Nu startar säsongens viktigaste matcher och det med start på tisdag kväll när Kristianstads IK kommer på besök för dubbla matcher i Renew Arena.


Ångestladdat eller hundra procent glädje? Det är frågan när matcherna gäller allt eller inget. Nu ska säsongen avgöras och allt, verkligen allt ställs på spel. I bäst av fem matcher kommer antingen Väsby eller Kristianstads IK att ordna ett nytt Hockeyallsvenskt kontrakt.

Kvalfyllt, nervdaller och heta känslor. Det är sådant som synonymt med kvalspel och det är sådant som gör det så härligt och men också så fruktansvärt nervkittlande för alla inblandade parter. Vilka kommer bäst att kunna lägga band på sina känslor och vilka kommer att ha bäst psyken. Man måste ha båda delar för att bli en vinnare. Den som vågar mest vinner mest brukar man ju säga men det finns också de som säger att det handlar om att minimera sina misstag för att gå segrande ur kvalfyllda möten.

Det kan vara en hårfin skillnad och det enda som man kan konstatera är att det säkerligen kommer att vara små marginaler som kommer att avgöra dessa möten.

Väsby har fördelen av att ha hemmaplan i de två första mötena medan Kristianstad kanske har det mentala övertaget inför matchserien eftersom de vunnit tre av de fyra mötena i grundserien. Men det som varit är historia och nu skrivs nya berättelser.

Klockan 19.00 startar båda matcherna i Renew Arena såväl tisdag som onsdag kväll och i matchserien så spelas mötena tills något av lagen har avgjort. Straffläggningen är borttagen och i en eventuell övertid är det spel fem mot fem som gäller tills dess att något lag gjort det första målet. Sudden death är ordet som gäller med andra ord.

Jag har inför det första dubbelmötet tisdag-onsdag pejlat läget med spelarna Alexander Molldén i Kristianstads IK samt med Väsbys lagkapten Christoffer Gozzi. Först ut i intervjustolen är den spelskickliga backen med det vassa skottet som i KIK spelar i tröjnummer 95. Så här säger inför de dubbla mötena i Renew Arena.

Hej Alexander! På tisdag startar ett nervfyllt kval och där ställs ni mot oss i bäst av fem matcher. Hur är dina känslor inför kvalet?

-Hej! Jo, men känslorna känns bra tycker jag. Det ska bli kul att det drar igång och det kommer bli roliga matcher så känslan är på topp.

Ni har gått rätt bra mot oss i seriespelet där ni tagit tre av fyra segrar. Hur viktigt är det för er att ha med er det inför denna playoutserie?

-Jo, men det är klart att det är en bra känsla vi går in med. Men sen tror jag matchbilden kommer bli lite annorlunda i denna matchserie. Men självklart så är det en bra känsla att gå in med när vi har de vinsterna i bagaget.

Vi möttes ju så sent som för ett par veckor sedan då vi tog varsin seger. Du missade de två mötena men som en åskådare, hur tycker du karaktärerna varit på dessa matcher?

-Jag tycker att karaktärerna har varit starka åt bägge hållen. Jag såg båda matcherna från läktaren men karaktärerna för våran egen del tycker jag definitivt visade att vi är redo när det väl drar igång.

Utifrån hur vi spelar, vad tror du det blir viktigt för er att tänka i ert spel då?

-Det är väl att vi följer vår gameplan och tror på det vi gör. Att vi koncentrerar oss på det vi kan påverka och inget annat. Men formen tycker jag absolut är på topp.

Ni kommer in till kvalet med tre raka förluster där ni senast gick bet i att vinna över Västerås. Hur känns formen för er del?

-Visst, att förlora är väl aldrig bra men de förlusterna har vi redan glömt och formen och känslan vi går in med i kvalet är det verkligen inget fel på.

Ni har gjort ganska få mål sett över hela säsongen och så även i era tre senaste matcher. Vad är det som inte riktigt klickat i för er i målskyttet?

-Nej, men det är svårt att säga, det handlar väl om självförtroende och lite tur. Vi har haft chanserna till att göra betydligt mer mål än vad vi har gjort. Men det är bara att fortsätta skjuta så kommer målen.

Att få starta borta med två raka matcher i Renew Arena. Hur pass tufft är det eller ser du det som en fördel?

-Det finns väl både för och nackdelar men det är bara gilla läget och ta två vinster borta och avgöra det på hemmaplan.

Slutligen Alexander, vad tror du dessa två möten får för karaktärer och vad kommer framförallt att fälla avgörandet?

-Svårt att säga, jag vet vilka karaktärer vi har och vad som kommer att fälla avgörandet det återstår att se. Men vi kommer att kriga och göra allt för att vinna detta.

// # 95 Alexander Molldén – Kristianstads IK

Så här säger Väsb Hockeys kapten Christoffer Gozzi om vad som komma skall.

Hej Christoffer! Efter femtiotvå allsvenska omgångar väntar nu säsongens final för vår del med kvalspel. Hur skulle du vilja summera vår allsvenska säsong hitintills?

-Hej Krister! Jag skulle säga att det har varit enväldigt lärorik säsong.

Ett rafflande men samtidigt kval- och nervfyllt playout väntar nu med Kristianstad. Känns det lite läskigt eller är det bara inspirerande?

-Så här inför så känns det bara spännande och laddat.

Vi kommer till kvalet med två hyfsade matcher mot Almtuna som innebär en uddamålsseger respektive förlust. Vad säger du om vår nuvarande form?

-Tycker vår form är bra! Vi har haft bra träningar senaste veckan vilket gör att alla kommer in med en bra känsla.

Ny tränartrojka har vi även. Vad för påverkan tycker du framförallt att de har kommit med och är det något speciellt i vårt spel som ni varit tvungna att tänka till lite extra på?

-De nya tränarna har kommit in med en bra tydlighet. Det vi har jobbat främst med är defensiven.

Kristianstad väntar som sagt i bäst av fem matcher med två raka hemmamatcher tisdag och onsdag. Det är ett lag som passat oss ganska illa i seriespelet. Varför tror du det kommer att gå bättre nu?

-För att vi har en väldigt bra energi i laget just nu.

Tror du att det är en fördel att börja spela hemma med två raka matcher?

-Det tror jag absolut!

De spelar väldigt tajt, backar hem och vill snabbt ställa om i kontringar. Vad måste man vara speciellt vaksamma på när man möter dem?

-Det gäller att minska sina egna misstag och att ha tålamod i vårt eget spel.

Slutligen Christoffer, varför kommer vi att göra två bra matcher i Renew Arena denna vecka för att sätta oss i en fin sits inför helgen?

-För att vi är väldigt sugna och taggade på denna serie. Vi vet vad som står på spel och vad det betyder för oss och för alla runt omkring Väsby Hockey.

// # 19 - Christoffer Gozzi (c)

Väsbys laguppställning kommer först att spikas efter tisdagens morgonvärmning så den har vi i skrivande stund ingenting att rapportera om. Däremot låter tränarna hälsa att det känns väldigt bra och att det är två målvakter, sju backar och fyra superintressanta linor som kommer att slåss om istid.

Matchen ses som vanligt på Cmore och sändningen startar 18.55.