Hemma
Väsby
VSB
Borta
Almtuna
AIS

Väsby föll i målsnål match

12 mars 2021 21:58
Foto: Emil Särnehed / Frilansfotograferna
#VHKvsAIS

Trettiofyra sekunder blev avgörande när Väsby förlorade med uddamålet 1-2 hemma men borta i Uppsala mot Almtuna. Under dessa sekunder gjorde Almtuna två mål och det var ett överläge som Väsby aldrig kunde komma ikapp trots att man gjorde ett gott försök och där bland annat Colin Smith träffade stolpen vid två tillfällen. Men trots en trist förlust blev det ändå lite glädje när Södertälje samtidigt vann över Kristianstad vilket gör det klart att Väsby kommer att få hemmafavören i nästa veckas kvalspel.


Debuten är avklarad för Väsbys nya tränartrojka. Det blev en förlust i Uppsala mot Almtuna men det i en match som får betraktas som ett litet fall framåt. Framförallt kändes det stabilare defensivt sett och offensivt så skapade laget egentligen tillräckligt för att kunna få med sig poäng från insatsen. Men Almtuna har en bra defensiv och gjorde det svårt för Väsby att skapa klara lägen men arbetsinsatsen kan absolut Väsby ta med sig från fredagskvällen och där laget blev allt bättre ju längre matchen led.

Det blev en ganska snäll och jämn första akt i Uppsala där ändå Almtuna kändes strået vassare än Väsby. De hade lite mer fantasi i sitt anfallsspel, skapade lite fler lägen men målvakt Andy Bernard spelade väldigt säkert inledningsvis och förhindrade målutdelning när Almtuna spelade som bäst.

Väsby hade mer sporadiska anfallsförsök och det var främst genom backarna Robin Karlsson och Gustav Bouramman som när de fyllde på från sin backposition skapade Väsbys bästa lägen i perioden.

Den första akten avslutades sedan med en mardrömsminut för Väsbys del när Almtuna inom loppet av trettiofyra sekunder drog ifrån med två snabba mål.

Vid det första målet stötte ett samlat Väsby bort sig och gav David Karlström helt fri passage genom Väsbys zon och ett läge som han utnyttjade skoningslöst och satte pucken hårt vid sidan om Andy Bernard.

Andra målet som alltså skottades in endast trettiofyra sekunder senare blev olyckligt för Väsbys del. Det eftersom ett skott touchade en Väsbyspelare och fick en puckbana som ställde målvakt Andy Bernard.

Mittakten blev mållös och det var en period där Almtuna kom ut ganska hårt och styrde händelserna första fem minuterna. Men därefter kom Väsby fram mer och mer och började hota målvakten Alexander Sahlin i Almtuna på riktigt allvar.

Avslutningarna från Väsbys del satte dock oftast utanför målramen och i absolut bästa läget när Tobias Lindberg spelade fri Colin Smith så var till och med ramen, eller rättare sagt den högra stolpen i vägen för en reducering.

Almtunas farligaste lägen kom när de lyckades få tryck i Väsbys zon och därefter matade puckar mot mål med tung trafik framför. Hotande lägen men målvakt Andy Bernard fortsatte spela förtroendegivande i Väsbymålet.

I den sista perioden var det Väsby som försökte mest och redan i den första minuten träffade Colin Smith stolpen för andra gången under kvällen.

Almtuna var inte speciellt intresserade av att anfalla utan hade mest enstaka besök i Väsbys zon och målvakt Andy Bernard fick ganska lugna sista tjugo minuter.

För Väsbys del hade man trots en del puckinnehav svårt att tränga igenom ett kompakt Almtuna och det var Väsbys backar som mestadels fick fresta genom att kasta puckar mot mål.

Det var också via en fin backaktion av Gustav Bouramman som Väsby fick in ett viktigt reduceringsmål drygt sju minuter in i den sista perioden. Han var nämligen riktigt smart när han fick pucken kring offensiva blå. Istället för att skjuta väntade han nämligen in Christoffer Gozzi och därefter skottpassade han elegant fram till Gozzi som bara behöva lägga till klubben och vinkla in pucken som gick raka vägen upp i krysset bakom målvakt Sahlin.

Men trots stor portion vilja från Väsbys sida så gick man därefter bet i att komma ikapp. I sanningens namn var väl laget aldrig riktigt nära en kvittering även fast det fanns några lägen där pucken inte var långt ifrån att studsa rätt.

Mot allra slutet blev det grinigt och där ett slagsmål förstörde Väsbys sista chanser att komma ikapp. Colin Smith fick ett matchstraff och sedan boxade Raphael Lavoie och Almtunas Victor Andersson ut sig till utvisningsbåset.

Grisligan

Gustav Bouramman gjorde en riktigt bra insats från sin backposition och var ett av Väsbys absolut vassaste anfallsvapen för kvällen. Låg bakom Väsbys enda mål i matchen och hade därutöver åtminstone två lägen till som hade kunnat resultera. Tre grisar således till Bouramman!

Två grisar ges till Lubomir Fetkovic som gav en hel del energi ute på isen och som agerande som en härlig pådrivare.

Sista grisen ges till energiska Joakim Lilliehöök som förutom att agera stabilt i egen zon även gav ordentligt med glöd till laget.

I övrigt tycker jag att Väsby förutom en relativt svag start växte in i matchen och där samtliga formationer var med och bidrog. Positivt var att spelarna förutom i allra slutskedet visade disciplin och sedan var det befriande att se att man verkligen kollektivt försökte hjälpa varandra ute på isen.