Hemma
Almtuna
AIS
Borta
Väsby
VSB

Väsbyseger i serieepilogen

14 mars 2021 17:49
Foto: Peter Bohlin / Frilansfotograferna
#AISvsVHK

Efter en säsong med idel förluster mot Almtuna kom en skön seger för Väsbys del i serieepilogen. Väsby vann med uddamålet 3-2 efter att ha grundlagt segern med tre mål i mittakten. I den sista perioden blev Väsby aningen passiva efter Almtunas sista reducering och mot slutet pressade hemmalaget på hårt. Men Väsby spelade kompakt försvarsspel och hade bra målvaktsspel och avslutade alltså grundserien på absolut skönaste sätt.


Äntligen får man väl säga efter att Väsby förlorat två träningsmatcher och tre seriematcher denna säsong mot Almtuna IS. Väsby var bättre än ett reservbetonat Almtuna under åtminstone två perioder och grundlade segern där. Två onödiga utvisningar och något passivt spel i den sista perioden var det negativa från aftonen men trots det kunde alltså Väsby avgå med segern.

Första perioden mellan två reservbetonade lag blev mållös. Almtuna luftade en del juniorer i sitt lag medan Väsby bland annat ställde över Tobias Lindberg, Colin Smith samt då redan avstängda Raphael Lavoie.

Skotten vann hemmalaget i den första perioden men trots det saknade de ordentliga chanser. Det gjorde dock inte Väsby men mål gjorde man inte eftersom puckarna satt utanför målramen vid samtliga de heta lägena.

Träffsäkerheten blev betydligt bättre för Väsbys del under mittronden. Ledningspucken satte man i periodens sjunde minut när Johannes Nilsson påpassligt höll sig framme på en retur efter skott från Elliot Lorraine och petade in pucken alldeles framför mållinjen.

Strax därefter drog Väsby på sig matchens första utvisning och hemmalaget fick då chansen att visa upp sitt berömda PP-spel vilket är seriens tredje bästa.

Mål skulle de också göra i överläget men så även Väsby. Elliot Lorraine stötte till sig pucken kring Väsbys defensiva blå och sedan stormade han fram tillsammans med Lubomir Fetkovic i ett två mot en läge. Därefter bjöd duon på ett klassiskt klapp-klapp spel och där Elliot Lorraine till slut tog emot pucken med sin skridsko och sedan tog Väsby upp till en tvåmålsledning.

Men den ledningen knappade alltså hemmalaget in på i det numerära överlägets sista sekund när backen Victor Aronsson distinkt satte 1-2 via ribban och in bakom en maktlös Linus Ryttar.

Innan perioden var över dock Väsby uppe i ännu en tvåmålsledning. Ett starkt förarbete av Paul Bittner startade anfallet. Hans styrka med pucken och att lyckas hålla undan sina bevakare tack var den, gav ytor till medspelarna. Jacob Spångberg fick sedan pucken och han noterade att två Väsbyspelare var helt rena vid den bortre stolpen. Han spelade då vidare till backkollegan William Worge Kreü som med härlig ”chipp” trädde in pucken nära det bortre krysset.

Den sista perioden blev aningen torftig inledningsvis. Inget av lagen tog riktigt tag i taktpinnen utan det var först när Väsby drog på sig en utvisning i anfallszonen som Almtuna fick det naturliga trycket.

Mål gjorde de dock inte i överläget men strax efter att Väsby blivit fulltaliga var de inte långt ifrån en reducering när en styrning strax framför Linus Ryttar sånär resulterade.

Efter överläget var Almtuna starkare än Väsby som lugnt och metodiskt mest försökte spela hem matchen. Det gjorde man rätt bra till en början men när Almtuna fick in en reducering efter ett riktigt kanonskott som tog raka vägen upp i krysset med lite mindre än åtta minuter kvar av matchen, så blev Väsby aningen passiva.

Det höll på att kosta poäng och framförallt eftersom laget ännu en gång i perioden drog på sig en helt onödig utvisning när känslorna inte riktigt kunde hållas igen.

Almtuna pressade på men boxen framför egna målet var tät liksom Linus Ryttars målvaktsspel. Det gjorde skillnad och trots att hemmalaget hade mycket puck mot slutet så lyckades de aldrig riktigt dyrka upp ett samlat Väsby.

Skönt för spelarna och säkert även skönt för nya tränartrojkan i Väsby att få en seger med sig i deras andra match. Snyggt också av Väsby att avsluta grundserien med en seger och det ger säkerligen lite råg i ryggen inför det nerviga kvalet som startar tisdag kväll med hemmamatch mot Kristianstads IK.

Grisligan

William Worge Kreü var tillbaka från sin skada som hållit honom borta från spel i flera veckor. Hans comeback var efterlängtad och han visade direkt att han kommer att bli en viktig pjäs för Väsby i kommande kvalspelet. Idag gjorde han sitt första mål för säsongen med en läcker ”chipp” och stod förutom det för ett säkert och rejält backspel.

Två grisar ges till målvakt Linus Ryttar som kanske inte behövde anstränga sig i onödan under två perioder men som verkligen klev fram i den sista perioden och vann poängen åt Väsby.

Sista grisen ges till Elliot Lorraine som var riktigt på bettet under åtminstone Väsbys två första perioder då han låg bakom två av de tre målen via ett mål och en målgivande passning.

Extra omnämnanden vill jag även skänka till övriga backar som på det stora hela agerade stabilt samt att jag även vill ge lite plus i kanten till Pontus Karlsson, Lubomir Fetkovic, Christian Holmblad samt Sebastian Bengtsson som höjde sig lite över mängden.