Hemma
Björklöven
IFB
Borta
Väsby
VSB

Väsby fick Löven att falla - igen

19 februari 2021 23:03
Foto: Lucas Norlin / Frilansfotograferna
#IFBvsVHK

Vilda Väsby tog ikväll tredje raka segern mot Björklöven efter en match med väldigt många ansikten. Det blev helt enkelt en riktig målfest när Väsby vann med udda siffrorna 7-6 och där laget vände ett underläge flera gånger om. Tobias Lindberg avslutade fyrverkeriet med att sätta ett hattrick när han sköt in Väsbys sjunde och sista mål med drygt fem minuter kvar av matchen.


-Helt galen match! Kvitteringar, underlägen och överlägen flera gånger om säger tränare Viktor Tuurala. Gillade reaktionerna till med- och motgång under matchen - stor nyckel för oss var hur vi hanterade bergodalbanan av händelser.

Att slå Björklöven en gång är bra. Att göra det två gånger är otroligt bra men att göra det tre gånger och dessutom på raken, det är helt enkelt sensationellt bra.

Men Väsby har trivts mot Löven denna säsong och man har stridit för varje centimeter ute på isen i dessa matcher. Ett hårt krigandes Väsby kännetecknade också den första akten när hemmalaget kämpade med att ta kommandot i matchen men där Väsby stred tillbaka med näbbar och klor.

Spelmässigt var det helt jämnt och där Väsby hade de bästa chanserna men där det ändå var Björklöven som tog ledningen i matchen. Miss i markeringsarbetet framför egen kasse för Väsby var orsaken och där hemmalagets back Kalle Johansson smög sig fram och kunde stå helt ensam framför Väsbys mål. Linus Ryttar tog första skottet men returen hamnade sedan i gapet framför Sebastian Manberg som enkelt kunde raka in 1-0.

Sett till matchen i just det läget, kändes det inte speciellt berättigat men Väsby skulle ändå kriga sig tillbaka och kvitteringen var just efter ett sådant viljemål. En spelvändning för Väsbys del såg först ut att rinna ut i tomma intet men man vann tillbaka andrapucken och sedan såg man till att vara på rätt ställe framför mål för att ta returer. Precis så gjorde också Sebastian Bengtsson när han strax framför mål vispade till och fick in kvitteringen mellan benen på målvakten i Björklöven.

De sista fem minuterna av perioden tillhörde dock mestadels Björklöven. Dels på grund av att Colin Smith drog på sig fyra utvisningsminuter men Löven var även hetast där innan och frestade Linus Ryttar som dock stod pall för allt som kom emot honom.

Andra perioden blev en akt där det mesta hände. Spelet svängde, känslorna svallade och som grädde på moset spelades sju mål in. Tre för hemmalaget och fyra för Väsby.

Men det var Björklöven som gjorde periodens två första mål och i det läget fanns det inte mycket som talade för Väsby. Ledningspucken till 2-1 satte man efter att Väsby stått för högt upp med ena backen och missat i en spelvändning. Det gjorde så att hemmalaget kunde storma fram två mot en och där Sebastian Manberg sköt in både sitt och Björklövens andra mål i matchen.

När utökningen till 3-1 föll, också det efter en spelvändning, så osade det dock en Björklövenutvisning i momentet innan. Det då en Väsbyspelare i offensiv zon blev misstänkt bentacklad och det gjorde att man kom fel i positionerna och sekunder senare smällde Löven in 3-1.

Tungt för Väsby och det gav Björklöven ordentligt med vind under seglen. Väsby var därefter riktigt illa ute under ett par sekvenser och där man blev räddad av powerbreak. Men därefter hände något och det riktigt ordentligt.

Inom loppet av tjugosex sekunder så både reducerade och kvitterade Väsby. Tobias Lindberg var sist på pucken i en spelvändning där Väsby kom tre mot en och där han styrde in pucken med sin skridsko efter att Raphael Lavoie och Colin Smith stått för förarbetet.

Sedan var det dags för Pontus Karlsson att visa upp ett riktigt krigarmål där han först norpade pucken från Björklövenspelare i egen zon. Sedan satte han fart, trampade och trampade, höll ifrån en Björklövenbevakare innan han med ett snärtigt handledsskott hittade en lucka mellan benen på målvakten.

Stor glädje i Väsby givetvis efter den snabba återhämtningen men man hann knappt jubla klart innan Björklöven återigen var i förarsätet efter att Väsby blivit alldeles för passiva i försvarsarbetet i egen zon. Alex Hutchings var det som satte 4-3 målet och det efter en styrning alldeles framför Linus Ryttar.

Men i denna svängarnas period skulle pendeln återigen svänga över till Väsbys favör. Med drygt tre minuter kvar av perioden fick laget spela sitt första numerära överläge i matchen och det var ett tillfälle man greppade. Pucken gick snabbt mellan Lavoie och Smith och därefter var Tobias Lindberg följsam framför målet där han först styrde och sedan var kall nog att på sin egen retur vänta in en högt flygande puck så att klubban kom i godkänd höjd, innan han på tennis prickade in kvitteringen till 4-4.

Med mindre än minuten kvar av den minst sagt händelserika mittakten skulle Väsby även vara förbi i målprotokollet. Ännu en snabb vändning gav resultat och det var Pontus Karlsson som startade även den. Nu spelade han dock pucken vidare till Christian Holmblad som tillsammans med Christoffer Gozzi kom fram två mot en. Passningen från ”Homer” var sedan precis och avslutet från Gozzi distinkt.

Men det var en ledning man inte hann spela på länge i den sista perioden. Slarvigt passningsspel i egen zon redan i den första minuten ställde till det och pucken hamnade sedan framför gapet på amerikanen J.T Brown som med en välriktad kanon skyfflade in kvitteringen rätt upp i taket bakom en maktlös Linus Ryttar.

Väsby som inför den sista perioden hade dragit på sig hela åtta utvisningsminuter fortsatte tyvärr i samma anda även i den sista och drog på sig sex minuter till. Till slut straffade det sig och när J.T Brown slog in sitt andra mål och Björklövens sjätte via en styrning på tennis kändes det som att matchen var på väg att rinna ur händerna för Väsbys del.

Men inte detta Vilda Väsby. Laget chockade Björklöven ännu en gång och när Väsby fick spela sitt andra numerära överläge i matchen så smällde det igen. Och det med betoning på smällde. För Raphael Lavoies rykande kanon som fullkomligen knallades upp i taket och där Tobias Lindberg framgångsrikt framför mål skymde målvakten, betydde kvittering till 6-6.

Men sista ordet i matchen var inte sagt och framförallt inte för Raphael Lavoie och Tobias Lindberg. Denna duo såg nämligen till att mindre än två minuter senare ta upp Väsby till ledningen för andra gången i matchen. Raphael lyfte på klubban från en drällande Lövenback bakom offensivt mål och sedan spelade han fram pucken till Tobias Lindberg som strax framför buren vispade in sitt tredje mål i matchen.

Det blev avgörande för efter det lyckades Väsby stänga igen butiken. Man var samlade när Björklöven försökte trycka på som allra bäst och faktum var att hemmalaget aldrig riktigt var nära en kvittering utan istället var Väsby närmare att sätta ännu ett mål i den tomma kassen när hemmalaget tagit ut målvakten i deras vilda jakt efter en kvittering.

Grisligan

Det är svårt att inte sätta tre grisar på Tobias Lindberg efter en match där han gör ett hattrick. Men Tobias var het ikväll och han hade sina duster ute på isen, både fysiskt och verbalt men sista ordet i matchen fick verkligen Tobias och det även bokstavligt.

Två grisar ges till Raphael Lavoie som hittade flytet i sitt spel från halva matchen och framåt. Då gick han från ljummen till stekhet och låg bakom fyra mål via ett eget och tre målgivande passningar.

Sista grisen ges till energiska Pontus Karlsson som lite får personifiera den inställning som jag tycker att alla i Väsby visade upp ikväll. Men Pontus var mer än ettrig utan han var även ett bra offensivt vapen och stod ikväll för två poäng via ett mål och en målgivande passning.

Men efter en batalj som denna och med det faktum att Väsby tog sin tredje raka seger mot Björklöven så kan inte annat än hela laget få beröm för insatsen. Samtliga var med och bidrog till denna seger och faktum är att samtliga formationer var inblandad i något av de sju härliga mål som Väsby skottade in.

En lång bussresa, från Upplands Väsby till Umeå och tur och retur under en och samma dag, blir nog genast lite lättare att ta sig an. Väsby får nu njuta av detta och vila under lördagen och sedan på söndag så blir det ännu en härlig match när AIK under söndagseftermiddagen gästar Renew Arena.