Hemma
Väsby
VSB
Borta
Mora
MIK

Specialteams avgjorde för Mora

7 februari 2021 20:15
Foto: Markus Malmgren / Frilansfotograferna
#VHKvsMIK

Väsby fick ingen revansch på Mora trots att laget spelmässigt i afton var minst lika bra som gästerna. Dalmasarna hade dock skarpare sikte och avgjorde matchen i specialteams. Två mål i egna numerära överlägen samt ett i Väsbys och det avgjorde en väldigt jämn och sevärd drabbning i Renew Arena.


-Tungt! För dåliga avvägningar när spelet böljar i andra perioden, sprider för mycket puckar - sätter inte chanserna tillbaka säger tränare Viktor Tuurala. Den tredje inleder vi bra, kvitterar samt att vi får en 3-2 puck bortdömd pga flyttad målbur. Sedan släpper vi 2-3 istället i PK och lyckas inte kvittera igen.

Än en gång kan man tungt konstatera att Väsby presterade bättre spelmässigt än vad laget fick betalt för idag. Långa stunder är det bra, chanser skapas men lik förbannat är det noll poäng på kontot. En onödigt tagen utvisning när matchen stod och vägde i den sista perioden och ett insläppt mål i eget numerärt överläge när laget hade momentum blev på något sätt avgörande sekvenser som gav den skjuts ett formstarkt Mora kunde rida vidare på.

Det blev annars en väldigt underhållande och sevärd första period i returmötet mellan Väsby och Mora. Det kanske man inte kan tro i en mållös historia där skotten också slutar oavgjort 7-7.

Men en trevlig ishockey bjöds vi alla på och i fokus från perioden stod målvakterna Linus Ryttar i Väsby och hans kollega Matteus Ward i Mora. De stod för några riktigt fina räddningar i perioden där lagen även broderligt delade på de vassa målchanserna om än med kanske en liten övervikt för Väsby.

Andra perioden inleddes likt den första väldigt böljande där spelet ständigt svängde fram och tillbaka. Mora var dock de som inledningsvis skapade bäst chanser och sedan tog laget ledningen i den femte minuten efter att Väsby slarvat i offensiv zon och givit Mora möjligheten att kontra.

De utnyttjade spelvändningen på ett bra sätt och hittade fram till den tredje omarkerade spelaren som från kanten direktsköt in ledningspucken i en princip tom kasse.

Strax därefter fick Mora en gyllene möjlighet att dra iväg ytterligare när Väsby inte bara drog på sig en utan hela två utvisningar i samma moment. Andra utvisningen efter en spelare för mycket på isen vilket är ett misstag som bara inte får ske när matchen står och väger.

Men Väsby krigade föredömligt under de två minuterna i tre mot fem och Mora gavs inte möjlighet att kanske sätta en punkt för matchen.

Istället var det Väsby som fick rikligt med råg i ryggen av det klarade numerära underläget och sedan hade man kanske sina bästa minuter i matchen och det startade i princip efter att Raphael Lavoie sköt in kvitteringen till 1-1. Lubomir Fetkovic vann en offensiv tackling, spelade fram till Raphael som ur princip ingen vinkel alls ändå hittade en liten, liten lucka mellan målvakten och stolpen.

Väsby hade sedan fem riktigt bra minuter där ett ledningsmål definitivt hängde i luften. Mora drog mitt i pressen på sig en utvisning och nu skulle väl ändå målet komma för Väsby?

Men inte då. Istället stod man för ett slarvigt uppspel i mittzonen med pucktapp som följd och det gav Moras poängkung Daniel Ljunggren ett friläge och i det var han stensäker när han satte pucken mellan benen på Linus Ryttar.

En riktig kalldusch för Väsby som ju var det laget som hade momentum och som man trodde skulle göra nästa mål i matchen.

Väsby inledde den sista perioden på hälarna och Mora sköljde över Väsby under de första två minuterna i perioden och hade kunnat tagit ett riktigt fast grepp om matchen om de hade gjort mål där och då.

Istället fick Väsby med sig en utvisning och trots att spelet hackade betänkligt så studsade pucken Väsbys väg för en gång skull och den hamnade till slut framför Johan Lorraine som sopade till direkt och satte kvitteringspucken högt och distinkt bakom målvakten.

Nu vände matchen och det rejält. Väsby satte Mora i ett hårt och tajt grepp och skapade många fina lägen. Till slut satt även pucken när Phil Kemp bombade in 3-2. Trodde alla i Väsby men tji fick man. Målet dömdes istället bort på grund av att målburen var ur sitt läge även fast den såg ut att ha studsat tillbaka på sin ursprungsposition strax innan målet föll.

Väsby lät sig dock inte nedslås av det utan fortsatte att mala på mot Mora med förhoppningen om att återta ledningen.

Då blev istället en onödigt tagen Väsbyutvisning i offensiv zon avgörande. Väsby backcheckade för bryskt och då fick Hockeyallsvenskans bästa lag i specialteams chansen att avgöra igen. Och det var nu ett läge som de även tog tillvara på. Ledningsmålet till 2-3 vräktes in via ribban och så fick Väsby jobba i motvind igen.

Väsby försökte komma tillbaka in i matchen igen men hade svårare efter målet att få till spelet som man hade där innan. Närmaste var Colin Smith som sånär fick fatt en retur efter ett avslut från Raphael Lavoie.

Väsby hade sedan en passiv minut där laget blev stillaståendes i egen zon och det utnyttjade Mora när de satte 2-4 lite väl enkelt förbi Linus Ryttar som gjorde sitt kanske enda misstag i matchen.

Väsby plockade mot slutet ut målvakt Ryttar till förmån för en extra utspelare och trots visst tryck gav det ingen reducering. Istället drog Väsby på sig ännu en utvisning och som Mora även den tog tillvara på när en styrning nära mål hittade vägen förbi Linus Ryttar.

Grisligan

Raphael Lavoie har verkligen hittat sitt spel igen och var för tredje matchen i följd en av Väsbys allra vassaste spelare. Han har härligt flyt i sitt spel, tar goda initiativ och gjorde sitt tredje mål på två matcher mot Mora. Tre grisar till därmed till en glödhet Raphael!

Två grisar tilldelas pigga Johan Lorraine som hade härlig speed i sitt spel och som kryddade ett gott dagsverke med att göra den viktiga kvitteringen till 2-2.

Sista grisen ges till Ricard Blidstrand som var stabil matchen igenom och som vann många dueller i egen zon.

Särskilda omnämnanden skänks även till Christian Holmblad, Lubomir Fetkovic, Jacob Spångberg, Phil Kemp samt till Fredrik Stridlund som höjde sig lite över mängden i ett annars jämngott Väsby.