Hemma
Mora
MIK
Borta
Väsby
VSB

Väsby tog välbehövlig seger

17 februari 2021 22:04
Foto: Alfred Björklund / Frilansfotograferna
#MIKvsVHK

I fjärde och sista försöket mot Mora IK kom till slut en seger mot dalmasarna när comebackande Tobias Lindberg slog in segermålet i overtime. I ett högdramatiskt slut kvitterade Mora med fyra minuter kvar av matchen den ledning som Väsby hade under i princip hela matchen och sedan hade båda lagen varsina möjligheter att greppa segern innan slutsignalen. Men bonuspoängen hamnade alltså till slut glädjande hos Väsby och det är minst välbehövligt efter en tung period utan poäng.


-Skönt att vinna igen! Framförallt vår första period är riktigt bra, vi är fysiska i egen zon och ger bra support i spelvändningarna säger tränare Viktor Tuurala. Efter det är det jämnt, chanser åt båda hållen. Vi reagerar bättre på tuffa mål bakåt, svarar upp och vinner i OT.

Äntligen ett härligt slut för Väsbys del efter fem sorger och lika många bedrövelser där innan. Men vilken dramatik matchens sista fem minuter bjöd på. Men mindre än fem minuter kvar av matchen var Johannes Nilsson helt ren. Minuten efter kvitterade hemmalaget till 3-3 efter att pucken studsat Moras väg. I anfallet sekunder senare träffade Mora stolpen. Raphael Lavoie bröt sig loss, rundade sin back men missade i friläget med tre minuter kvar. Med lite mer än minuten kvar gick Moras Johan Persson köksvägen och var sånär på väg att trä in pucken och då har vi inte ens kommit till allra slutet.

För med tio sekunder kvar träffade Mora stolpen och med två sekunder kvar av ordinarie tilldömdes Väsby ett straffslag. Den vanligtvis i dessa lägen så säkra Colin Smith misslyckades dock att överlista målvakten Matteus Ward och matchen gick till overtime.

Men där fick Colin Smith sin revansch. Riktigt elegant minuten in i övertiden trampade han sig loss tillsammans med Tobias Lindberg. Sedan lurade han sin bevakare innan han med en härlig backhandpassning hittade fram till Tobias som bara kunde raka in pucken.

Men om vi tar matchen från början så stod Väsby stod en bra första akt i Smidjegrav Arena där hemmalaget aldrig riktigt fick sätta tonen i matchen. De hade visserligen de flesta av halvchanserna inledningsvis och seriens bästa lag i numerärt överläge fick även en chans i överläge när Christian Holmblad fick sätta sig i utvisningsbåset i matchens nionde minut.

Men Väsby kämpade väl i det numerära underläget och inte långt efter att laget blivit fulltaliga så tog laget ledningen efter att man ställt om snabbt från egen zon. Phil Kemp tog en offensiv åkning och kom tillsammans med Johannes Nilsson fram i ett två mot en läge. Passningen från Kemp till Nilsson var sedan precis och Johannes slog till direkt och överlistade målvakt Matteus Ward.

Minuten senare var det dags för Johannes Nilsson ånyo att visa upp sitt precisa skott. Nu kom passningen från Paul Bittner och avslutet var distinkt och träffsäkert när trissan borrade sig in i det bortre krysset.

Andra perioden hann bara spelas i tretton sekunder innan Henrik Rommel fick ett fint läge att ta upp Väsby till en tremålsledning. Men istället för det var det istället reducerat minuten efter att Väsby släppt igenom Oskar Stål-Lyrenäs där han åkte igenom Väsbys backar och ensam med Andy Bernard trädde in pucken i ”gubbhörnet”.

Väsby replikerade dock några minuter senare när laget utnyttjade en avvaktande utvisning på en Moraspelare och där pucken till slut hamnade i gapet framför Paul Bittner som nära mål distinkt satte Väsbys tredje mål i matchen.

Mittakten blev under resterande tid en period där hemmalaget skickade iväg många projektiler mot Väsbys mål och där Väsby kontrade till sig två frilägen. Men då klev de båda målvakterna Andy Bernard i Väsby och Matteus Ward i Mora fram och såg till att resultat förblev 1-3 inför den tredje perioden.

I den började Väsby piggt och man hade lärt sig läxan från när man var i Mora senast då Mora totalt dominerade den sista perioden.

Faktum var att Väsby låg på hårdast för en utökning inledningsvis och det var egentligen efter att Väsby drog på sig en utvisning mot mitten av perioden som Mora fick vägen in i matchen på allvar igen.

En något hårt utdömd utvisning förvisso men den togs i offensiv zon och där behöver Väsby vara lite kallare när matchen är på väg mot sitt slutskede. Överläget utnyttjade till slut även Mora och matchen var därefter helt vidöppen och sedan kommer vi till det högdramatiska slutet som jag redan har berättat om.

Sammanfattningsvis så tycker jag att Väsby i det stora hela gör en väl utförd insats och att laget till slut segrar anser jag att, med mina förvisso färgade Väsbyögon, är rättvist. Mora sköt förvisso betydligt fler skott än Väsby men kommer vi till att räkna högkaratiga chanser så vinner Väsby den matchen. Laget missar en handfull frilägen i matchen och med lite mer kyla i avslutningarna så hade Väsby kunnat avgöra matchen tidigare än vad som blev fallet.

Grisligan

Väsby leddes i stora delar av matchen av kedjan med Johannes Nilsson, Paul Bittner samt Henrik Rommel och det blir även denna trio som tar hem kvällens alla grisar.

Tre grisar ges till Johannes Nilsson som verkligen hittat mål- och poängstimmet igen. Poäng i fem raka matcher är bra och ikväll utmärkte han sig verkligen genom att göra två mål via avslut utan pardon.

Två grisar tilldelas Paul Bittner som verkligen acklimatiserat sig väl i Väsby och som bidrar stort över hela banan. Fick utkvitterat två nya poäng ikväll via ett eget mål och en fin målgivande passning.

Sista grisen ges till ettriga Henrik Rommel som verkligen slet hårt ute på isen ikväll och som hade härligt tempo rakt igenom. Ett minus ges på grund av den tagna utvisning i den sista perioden men den kändes ändå aningen hårt dömd där det mer såg ut som att Moraspelaren tappade balansen lite väl enkelt.

Särskilda omnämnanden skänks även till Phil Kemp, Gustav Bouramman, Andy Bernard och sedan var kedjan med Colin Smith, Raphael Lavoie och Tobias Lindberg handlingskraftiga och att det till slut var dem som avgjorde för Väsbys del kom föga förvånande. Det hängde så att säga i luften.