Hemma
Västerås
VIK
Borta
Väsby
VSB

Svag mittakt bäddade för förlust

10 februari 2021 23:44
Foto: Tobias Eriksson / Frilansfotograferna

Västerås tog sin fjärde seger mot Väsby när de vann på sin hemmais med 6-3 efter att ha avgjort matchen i början av den andra akten. Laget gick från 1-0 till 6-1 under andra periodens första tio minuter och även fast Väsby gjorde trettio klart godkända avslutande minuter och reducerade två gånger om så gick det inte att hämta ikapp målblödningen från inledningen av mittakten.


-Andra perioden var jättedålig ikväll, väldigt besviken på den säger tränare Viktor Tuurala. Första tio i den perioden förstör våra chanser. Vi måste kunna vara mer konsekventa. Även om det hade krävts mycket, så gör vi ett gediget försök i tredje att få med oss nånting.

Överallt och ingenstans. Så såg det ut när Väsby tappade matchen i början av den andra perioden och där Västerås gjorde mål på i princip allt. Väsby var under dessa svaga minuter osorterade, reagerade istället för att agera och bjöd som råga på allt dessutom på två av målen.

Västerås inledde också matchen med en rivstart. De kom ut hårt direkt från startblocken och Väsby fick inleda matchens första tio minuter med att försöka försvara sig.

Det gjorde laget hyfsat men Västerås fick igenom ganska många skott från blå med trafik framför målet och det gjorde inte direkt uppgiften enkel för Andy Bernard som ändå inledde matchen stabilt.

Väsby hade inte mycket till offensiv i inledningen men fick ändå fram en bra chans när laget stormade fram i ett tre mot ett läge som dock inte gav önskat resultat.

Matchens första utvisning drabbade Väsby och i den behövde hemmalaget inte spela länge förrän Lukas Zetterberg med en riktig smällkaramell dundrade in ledningspucken till 1-0.

Väsby avslutade dock den första perioden piggt och där då framförallt Christian Holmblad låg bakom en del lurigheter.

Mittakten blev sedan inledningsvis nattsvart och den startade verkligen chockartat när Västerås redan efter tolv sekunder hade utökat ledningen till 2-0. Först släppte Väsby enkelt till ett friläge och sedan efter att avslutet gått utanför och via sargen så tappade man bort markeringen mitt i slottet vilket gjorde att Västerås fick sätta ett alldeles för enkelt mål.

Nästa kalldusch kom fyra minuter senare när Andy Bernard spelade för svårt bakom eget mål. Hans försök till passning bröts skickligt av en hemmaspelare och när Andy skulle jaga tillbaka in mot mål tappade han positionen och Västerås fick enkel väg fram till 3-0.

Väsby gjorde sedan några bra minuter vilket avslutades med att Paul Bittner fick göra sitt första mål i Väsbytröjan när han styrde in ett avslut från Raphael Lavoie.

Väsby var på väg tillbaka in i matchen och direkt efter målet fick även Christian Holmblad ett läge från kanten som dock ven strax utanför.

Men Väsby fick inte fortsätta den offensiva jakten utan den avbröts bryskt via två snabba hemmamål. Inom loppet av fyrtio sekunder gjorde Västerås såväl 4-1 som 5-1 efter att Väsby inte alls var med i försvarsarbetet, lät skott gå rakt igenom försvarslinjen och där båda målen föregicks av styrningar strax framför mål.

Det togs därefter en timeout från Väsbys sida och Linus Ryttar klev in i målet. Strax därefter fick Väsby spela i numerärt överläge och försökte starta någon slags offensiv jakt igen.

Men då kom ett slarv från sista man på offensiva blå vilket innebar att Västeråsspelaren Jesper Johansson blev helt fri. Ensam med Linus Ryttar satte han pucken i maskan alldeles bredvid stolpen och gav Linus den sämsta tänkbara starten i matchen.

Men lyckligtvis var mardrömmen över sedan för Väsbys del. Laget spelade upp sig och Linus Ryttar klev även fram med några fina räddningar.

Väsby avslutade andra perioden bäst och fick till slut även till en reducering när nyförvärvet William Worge Kreü fint hittade fram med en passning som Johannes Nilsson nära mål snyggt styrde in.

Avslutande perioden blev sedan ett stort steg framåt från Väsbys sida. Västerås slog möjligtvis av på takten då men Väsby gjorde ändå ett riktigt bra försök att komma ikapp.

Man hade även en del långa anfall och spelade sig till ganska många bra lägen men närmare än en 6-3 reducering kom aldrig Väsby.

Sista målskytt i matchen blev Phil Kemp med ett distinkt skott som satt via ribban och in och för en fin framspelning stod Paul Bittner.

Sammanfattningsvis så får man beteckna Väsbys insats ikväll såsom ännu en väldigt svajigt utförd historia. Dipparna i matchen blev även denna gång för stora och Västerås utnyttjade verkligen de gångerna då Väsby inte sorterade sitt försvarsspel. Laget har stundtals stora problem i egen zon när man sätts under tryck och då tappas ofta markeringsspelet bort och det jagas alldeles för ofta vilket gör att centrallinjen tappas. Det leder till att motståndarna och i detta fall Västerås, kunde sätta några alldeles för enkla mål och där Väsby helt hamnade på efterkälken.

Offensivt var det understundom bra med en del fina spelvändningar och i den sista perioden även långa anfall men laget måste ändå starta bakifrån och försöka täta sitt spel bättre och helt enkelt börja spela ett kvalspel där försvarsspelet sätts i första rummet.

Grisligan

Paul Bittner fick ikväll spela i formationen med glödheta Raphael Lavoie samt finurliga Colin Smith och det var verkligen en chans som Paul greppade. Han var riktigt bra ikväll och fick kröna sin fina insats med mål och en målgivande passning. Men det hade kunnat blivit mycket mer än så eftersom Paul var inblandat i väldigt många målchanser för Väsbys del. Tre fina grisar således till Paul!

Två grisar tilldelas Raphael Lavoie som fortsatte sitt pigga offensiva spel och som i vanlig ordning var inblandad i många offensiva situationer.

Sista grisen ges till nykomlingen William Worge Kreü som blev en positiv injektion med sitt intåg och där han stod ett rejält backspel och spelade med stor pondus.

Särskilda omnämnanden skänks även till Phil Kemp, Colin Smith, Linus Ryttar samt till kedjan med Henrik Rommel, Johannes Nilsson och Christian Holmblad som var pigga tillsammans.