Hemma
Kristianstad
KIK
Borta
Väsby
VSB

Poäng bärgad i Skåne

30 januari 2021 21:34
Foto: Ilkka Ranta / Frilansfotograferna
#KIKvsVHK

För femte raka matchen i följd tar Väsby en poäng när laget i övertid föll borta mot Kristianstads IK med 3-2. Väsby tappade två ledningar i matchen och där hemmalaget kvitterade sent men trots att tappet kan ses som två förlorade poäng måste man ändå tillstå att Väsby till slut vann en poäng efter att laget inte alls kom upp i nivå samtidigt som man återigen drog på sig alldeles för många utvisningar.


-Inget bra spel från vår sida säger tränare Viktor Tuurala. Matchen börjar okej och första perioden är ändå godkänd. Vi är starka framför eget mål och täcker mycket skott. Passningsspelet är dock för dåligt och vi har alldeles för många pims. Vi behöver ha mycket bättre kvalitet med pucken men trots allt detta tog vi ändå en poäng.

Två tappade eller en vunnen poäng? Det är frågan efter jumbofinalen i Kristianstad där Väsby hade ledningen med såväl 0-1 som 1-2 och där det som hade kunnat bli segermålet sköts in med endast dryga fyra minuter kvar av matchen. Men det målet blev endast till en poäng efter att hemmalaget kvitterade och avgjorde i övertid efter att Väsby dragit på sig sin elfte utvisning för matchen.

Guldläget till trots med dryga fyra minuter kvar av matchen skulle jag ändå säga att det var en vunnen poäng för Väsby. För laget gjorde verkligen ingen större reklam för sig själva denna lördagseftermiddag utan det var hemmalaget som i princip från period två och framåt näst intill totalt dominerade denna match. Väsby skjuter fyra skott under matchens sista fyrtiotvå minuter och det är klart att det då är svårt att vinna matcher.

Men om vi tar matchen från början så blev inte direkt någon sprudlande inledande period i Kristianstads Ishall men något annat var väl heller inte annat att vänta i detta jumbomöte där viktiga poäng stod på spel.

Hemmalaget inledde piggast och skapade fram de bästa chanserna dock utan att de kändes hyperfarliga. Väsby hade lite svårt att få ordning på pucken inledningsvis men försvarade sig bra mot Kristianstad och var framförallt duktiga på att blockera skott i egen zon. Hela fem blockade skott lyckades man med första tjugo och det gjorde att hemmalaget hade svårt att hitta fram med puckar mot mål.

Väsby hade egentligen bara en bra femminuterssekvens mot mitten av perioden då bland annat Jacob Spångberg hade två bra lägen samt att hans backkollega Robin Karlsson hade ett annat som dock målvakten i Kristianstad Calle Clang stod pall för.

Trots att Väsby inte direkt kändes särdeles vassa under den första perioden så var det ändå den klart bästa perioden för Väsbys sida denna lördagseftermiddag.

Kristianstad kändes mer desperata och satte från och med mittakten en press som Väsby hade svårt att bemästra. Laget fick till längre och längre anfall och Väsby fick då fasliga problem i markeringsarbetet.

Andy Bernard var Väsbys klart bästa spelare och såg till att hemmalaget aldrig fick till ett ledningsmål trots att de låg klart närmast ett i matchen.

Väsby hamnade på hälarna och på efterkälken och drog på sig utvisningar. Men spelet i boxplay var ändå ganska bra där Väsby såg till att vara tajta framför mål och rensade bort de flest lösa puckarna.

Mitt i hemmapressen och i ett numerärt underläge för Väsbys del var Tobias Lindberg på alerten och bröt en passning i den egna zonen. Han stötte pucken förbi sin bevakare och stormade fram tillsammans med Henrik Rommel i ett två mot ett läge. Tobias drog sedan över pucken till sin backhand och vispade in ledningspucken via ribban och in. Kliniskt, snyggt men inte särdeles rättvist sett till spelet.

Den sista perioden fortsatte i samma anda som mittakten med ett Kristianstad som styrde och ställde och som kändes klart hetast. Väsby hade helt enkelt svårt att hänga med men räddades av målvakt Andy Bernard som verkligen kändes bergsäker i målet.

Men efter ännu en Väsbyutvisning mot mitten av perioden så blev hemmatrycket för stort. Till och med för målvakt Andy som till slut betvingades. Ett hårt direktskott i kombination med skymning blev det som gav hemmalaget en minst sagt rättmätig kvittering.

Väsby var nu tvungna att rycka upp sig. Laget hade hängt på repen länge men tvingades nu upp och framåt. Det blev inledningsvis även bättre men ännu en Väsbyutvisning gav hemmalaget åter överhanden. Än en gång tvingades Bernard ta fram storspelet och Väsby redde till slut upp underläget.

Med mindre än sju minuter kvar av matchen var det Kristianstad som drog på sig en utvisning. Väsby fick äntligen lite offensivt tryck vilket intensifierades när hemmalaget drog på sig ännu en utvisning och där Väsby fick spela fem mot tre i drygt en halv minut. Det var dock inte något som man utnyttjade men däremot så tog laget ändå tillvara på det andra överläget. Kristianstad pressade för högt med för många spelare och det såg Lubomir Fetkovic som noterade att Colin Smith var ren från offensiva blå och som med en perfekt avvägd passning frispelade Colin. I friläget var Smith skoningslös och drog från nära håll pucken raka vägen upp i nättaket.

Men det blev dessvärre inte ett segermål för Väsbys del. Dryga minuten senare var det nämligen återigen kvitterat när målvakt Andy Bernard gjorde sitt enda misstag i matchen. Ett till synes enkelt inlägg från backen Erik Flood missbedömde Andy helt och släppte lättvindigt in.

Snöpligt och minst sagt onödigt och det gav syret tillbaka till Kristianstad som därefter gick för ett segermål. Väsby blev nerpressade och det gav med fyrtio sekunder kvar av matchen ännu ett numerärt underläge.

Gyllene chans för Kristianstad att ta hem matchen på men trots en intensiv press och med träffad stolpe så lyckades Väsby rida ut stormen och bärga en poäng.

I övertiden tog det inte längre än dryga minuten innan Väsby drog på sig ännu en utvisning. Den elfte i ordningen och nu gick det inte att hålla ut längre. Kristianstad pressade på och sedan kom avgörandet som inte ens Andy Bernard kunde stå emot.

Bonuspoängen därmed till Kristianstad och sett till matchen kan man väl inte direkt säga att det var oförtjänt. Hemmalaget var helt enkelt piggare än Väsby och satte en press som Väsby bortsett från några minuter i den första perioden inte kunde möta upp.

Väsby var helt enkelt alldeles för osynkade idag och det var alldeles för många som varken hade flyt eller tajming i spelet. Sett till en tämligen svag prestation får man ändå var nöjd med en tagen poäng. Sämre utfall än så har ändå Väsby haft och det tillsammans med ett bra målvaktsspel och rätt bra backspel får Väsby ta med sig från denna resa ner till Skåne.

Grisligan

Andy Bernard var snudd på omutlig och var fram till att Kristianstad kvitterade till 2-2 fantastiskt bra. Tavlan till den sena kvitteringen var neslig men att Andy var Väsbys klart bästa spelare från matchen är odiskutabelt.

Två grisar ges återigen till amerikanska backen Phil Kemp som verkligen hittat fram till formen. Spelar lugnt och tryggt med pucken i behåll och är väldigt nyttigt framför egen kasse.

Sista grisen ges till Tobias Lindberg som var Väsbys vassaste anfallsvapen. Jobbade som vanligt hårt, gjorde sitt femte mål i sin femte raka match och det enda som drar ner betyget var en onödigt tagen utvisning i anfallszon vilket Kristianstad dessvärre tog tillvara på.

Slutliga omnämnanden skänks till Christian Holmblad och till Lubomir Fetkovic som tillsammans med Lindberg hade bäst flyt offensivt sett. Sedan tycker jag att samtliga backar gjorde jobbet men så många kan mycket mer än vad som visades upp idag och förhoppningsvis får vi se det på onsdag när seriesuveränerna Timrå IK kommer på besök till Renew Arena.