Hemma
Väsby
VSB
Borta
Mora
MIK

Högt och lågt när Väsby föll mot Mora

11 december 2020 23:35
Foto: Emil Särnehed / Frilansfotograferna
#VHKvsMIK

En blek inledning av matchen för Väsbys del gav Mora en tremålsledning. I en härlig mittakt knatade Väsby ikapp till 3-3 men några mindre bra minuter i den sista perioden när matchen stod och vägde gav Mora två ytterligare mål och sedan kunde Väsby aldrig komma tillbaka trots att målchanser verkligen inte saknades.


-Vi har för låg lägstanivå ikväll säger tränare Viktor Tuurala. Prestation i första perioden är inte alls bra, därefter lyckas vi vända på det helt och försätter oss i ett bra läge inför tredje. Där gör vi ändå en ganska bra period, båda lagen har chanser, men vi lyckas inte fullborda vändningen.

Det pratades inför matchen från Morahåll om en ödesmatch för dalmasarna och precis så desperat spelade Mora inledningsvis.

Som arga bålgetingar tog laget ett tidigt grepp om matchen och redan efter en och en halv minuter hade laget vaskat fram tre heta chanser.

Väsby blev tagna på sängen och var inte alls påkopplade och Moraiterna vann närkamper, fick fatt i andrapuckar och var helt enkelt betydligt vassare än Väsby.

Symptomatiskt för Väsby i inledningen av matchen var när laget fick spela i ett numerärt överläge. En missad dragning som sista gubbe gav Moras Måns Carlsson ett friläge och den stora framstörtande Måns var säkerheten själv i friläget och satte pucken högt upp bakom Linus Ryttar.

När Mora sedan själva några minuter senare fick spela i numerärt överläge tog det bara tjugoen sekunder innan de hade utökat ledningen. Ett hårt skott på en diagonalpassning gjorde att Linus Ryttar inte hann stänga igen mitt i sidledsförflyttningen. Ett mål som Ryttar nog skulle vilja ha ogjort då det inte såg helt otagbart ut.

Mora hade i alla fall fått betalt för sitt hårda slit inledningsvis men bättre skulle det bli för gästerna. När laget fick ännu ett numerärt överläge smällde det nämligen igen bakom Linus Ryttar. Den här gången kunde dock gode Linus inte göra mycket åt målet då det föregicks av en bra skymning framför honom och där skottet var välplacerat.

Väsbys spel i boxplay var dock inte speciellt bra och Väsbys tränare tog direkt efter 0-3 målet en timeout.

Det gav effekt direkt och Väsby spelade därefter betydligt bättre och hade en vass avslutning av perioden som mycket väl hade kunnat ge en sen reducering.

Men målen kom istället under mittakten och jakten inleddes tämligen direkt efter nedsläpp. Väsby var påkopplade på ett helt annat sätt och det gav till slut resultat när Fredrik Stridlund med sitt första mål för säsongen satte reduceringen till 1-3 i periodens femte minut. Ett vackert mål där Fredrik trädde in pucken i det bortre krysset efter en fin framspelning av Tobias Lindberg.

Samme Lindberg stod sedan bakom Väsbys nästa reducering i perioden när han i ett numerärt överläge fångade upp en sargretur och via första stolpen, i en position bakom förlängda mållinjen, vallade in 2-3.

Nu var det verkligen match igen och Väsby var inne i ett härligt flow. Redan minuten efter andra reduceringen hängde kvitteringen i luften när Elliot Lorraine jobbade till sig ett friläge. Men trots att Elliot var helt ensam i friläget lyckades han inte hitta det femte målet mellan benskydden som han sökte.

Det var istället ett annat friläge som gav kvitteringen. Christian Holmblad uppfattade att en Moraback drällde med pucken, stötte bort pucken från hans klubba och fri från kanten trädde han in 3-3 vid den bortre stolpen.

Stort jubel i Väsbylägret och den nesliga inledningen och underläget var ett minne blott.

Den sista perioden blev sedan något av ett ställningskrig. Den inleddes jämnt men ju längre perioden led desto mer pendlade ändå matchen över till Moras håll. Ett längre anfall i den femte minuten gav till slut resultat. En lång diagonalpassning skar rakt igenom Väsbys zon och gav en Moraback ett fritt läge. Backen var sedan klinisk i avslutet när han nöp till med ett rungade hårt skott där det sjöng från järnramarna när pucken tog vägen via dem och sedan in bakom Linus Ryttar.

Väsby hann knappt samla sig och starta nästa jakt på kvittering innan nästa baklängesmål blev ett faktum. Ett pucktapp i offensiv zon gav Mora ett omställningsläge som de utnyttjade till fullo och gav laget ett tvåmålsöverläge till 3-5.

Det blev tyvärr helt avgörande för trots att Väsby avslutade matchen starkt så hade laget inte med sig flytet i avslutningarna. Något som bland annat två ramträffar och ett missat öppet mål blev bra bevis på.

Mora kunde hålla undan med andan i halsen men lagets bättre effektivitet i matchen blev helt enkelt avgörande. Väsby var spelförande och kanske bättre i två tredjedelar av matchen men vad hjälpte det ikväll. Mora var något hetare i sina bästa stunder och det gav dem lagets första seger på fem matcher.

Väsby får helt enkelt komma tillbaka bättre på söndag mot Västerås IK och försöka vara bättre påkopplade under matchens samtliga minuter.

Grisligan

Väsbys formation med Tobias Lindberg, Colin Smith och Raphael Lavoie matchades hårt ikväll och var den enhet som i stora delar bar Väsbys offensiv ikväll. Det var riktigt vassa och bäst av dem var Tobias Lindberg som var riktigt het. Helt enkelt Väsbys bästa för kvällen och tre grisar är därmed inkasserade.

Två grisar ges till Colin Smith som det hände positiva saker kring i princip hela matchen. Finurlig, vass och följsam i ett och samma paket och Colin var återigen mycket bra i Väsby.

Sista grisen ges till slitvargen nummer ett, Jacob Spångberg. Ett rejält rivjärn och som jobbar kopiöst hårt matcherna igenom och som såväl städar i egen zon som fyller på i anfallen.

Särskilda omnämnanden skänks till Raphael Lavoie som var ordentligt skottvillig ikväll, till Rasmus Sörgardt, bröderna Elliot och Johan Lorraine samt slutligen till Christian Holmblad som alla fem höjde sig över mängden.