Hemma
Väsby
VSB
Borta
Kristianstad
KIK

Väsby greppade viktig trepoängare

5 mars 2021 20:50
Foto: Emil Särnehed / Frilansfotograferna
#VHKvsKIK

Väsby vann ett tajt möte mot Kristianstad med 4-2 efter att Paul Bittner slog in den sista kassen i öppen bur. En seger som var oerhört viktig med tanke på att laget nu drygade ut avståndet ner till just Kristianstad till åtta poäng samtidigt som man sätter en extra press på MODO när man krympte avståndet till fyra poäng, dock med en match mer spelad.


-Solid insats ikväll. Vi har bra balans i spelet, skapar utan att forcera fram lägen säger tränare Viktor Tuurala. Lite problem i början med vändningar emot, men skärpte till det snabbt. Bra tredje period där vi är mer kontrollerade i spelet än vad skottstatistiken antyder.

Det var som sagt viktiga poäng som stod på spel ikväll och det blev i stora stycken en tät historia mellan två lag som försökte minimera sina misstag ute på isen. Matchen var i stort sett också väldigt jämn där Väsby hade en bra mittakt men där det ändå var i den sista perioden då laget drog iväg målmässigt.

För Väsbys del var det transatlanterna som var tungan på vågen eftersom samtliga mål bar transatlantisk prägel. Raphael Lavoie sköt in två samt att Colin Smith och Paul Bittner gjorde de två målen i den sista perioden som i slutändan fällde avgörandet.

Det blev annars en förstaperiod i Scaniarinken som präglades av ett arbetsamt och ganska piggt Väsby men som trots det hade svårt att forcera ett tätt arbetandes Kristianstad.

Väsby försökte hitta vägar fram men laget hamnade ofta på utsidan och Kristianstad var hela tiden på tårna för att ställa om efter minsta lilla misstag från Väsbys sida.

Sådana misstag kom också under periodens första halva och gästerna fick till två farliga spelvändningar när de stormade fram i två mot en lägen. Vid första tillfället bröt Ricard Blidstrand förtjänstfullt med sin klubba och vid andra tillfället passade Kristianstad bort sig själva.

Mot slutet av perioden öppnade matchen upp sig något och det var också då som målen föll. Kristianstad tog ledningen efter att Bernard släppt en retur på ett inlägg och där Kevin Wennström var först fram på returen och rakade in pucken i öppet mål.

Minuten senare kvitterade Väsby efter att Raphael Lavoie bjudit på knallhårt skott som satt distinkt i nättaket och där Tobias Lindberg där innan förtjänstfullt hunnit fram och skymt målvakten.

I mittakten handlade det mesta om Väsby. Åtminstone i periodens första femton minuter då man satte tonen, tryckte ner gästerna och följaktligen kom också ledningsmålet till 2-1.

Återigen var det Raphael Lavoie vars kvicka handledsskott överlistade Calle Klang i Kristianstads mål som överrumplades av det snabba skottet.

Väsby fortsatte att äga matchbilden och gjorde även ett till mål men det blev bortdömt då Johannes Nilsson i momentet innan målet sneddade målgården och samtidigt gav målvakten en liten kyss.

Periodens sista fem minuter blev dock en stor scenförändring mot den tidigare matchbilden. Kristianstad började helt plötsligt att anfalla och gav Väsby lite huvudbry. Med drygt två minuter kvar av perioden kom så också en kvittering efter att gästerna stått för ett fint anfall och där Väsby missade att täcka upp i egen zon. En snygg passning hittade fram bakom Väsbys backar och där dök Oscar Svanlund i KIK upp och slog till direkt och satte pucken helt utan chans för Andy Bernard att rädda.

Sista perioden inleddes med ett passivt Väsby och ett piggt Kristianstad. De rivstartande gästerna pangade på mot Väsbys mål inledningsvis och Andy Bernard fick då en del att bestyra men det var något som han gjorde väldigt bra.

Då, mitt i Kristianstads press och från i princip ingenstans, kom Väsbys ledningsmål till 3-2. Det var en lång svepande passning från Gustav Bouramman som hittade fram till Colin Smith. Colin drog strax innanför offensiva blå in pucken mot mål, mest på vinst eller förlust och på något märkligt sätt hittade den förbi målvakten Calle Klang.

Det var hur som helst ett oerhört viktigt mål som därefter satte en stor prägel på resterande tid av matchen. Väsby blev sedan nämligen ännu mer noggranna i sitt spel och såg till att hela tiden väga av när man skulle pressa och när man skulle lägga puckarna djupt.

Kristianstad försökte hitta vägar fram men Väsby låg nära och såg till att gästerna aldrig fick till de där riktigt farliga lägena. Visst hittade de ändå fram med en del skott, men Andy Bernard var riktigt stabil i Väsbys mål och såg till att rädda de puckar han behövde.

Med dryga minuten kvar tog Kristianstad ut sin målvakt och chansade med spel i sex mot fem. Men även här höll Väsby ihop sitt försvarsspel förnämligt och med drygt halvminuten kvar fick man ut pucken ur den egna zonen och sedan dribblade sig Tobias Lindberg förbi sin bevakare innan han släppte ut pucken vid sidan och där Paul Bittner därefter kunde prickskjuta in avgörandet till 4-2.

Sammanfattningsvis en väl utförd laginsats av Väsby där man förutom några misstag i början av matchen där man bjöd Kristianstad på några farliga spelvändningar, i övrigt spelade ett väldigt disciplinerat spel.

Med tanke på hur mycket som stod på spel var det skönt att Väsby visade att man klarade av att hantera pressen och nu är det bara att ta med sig den kollektiva insatsen och försöka göra en repris av denna på söndag då ett returmöte väntar mot skåningarna.

Grisligan

Raphael Lavoie var ännu en gång tungan på vågen för Väsbys del och hans två mål i matchen satte prägel. Han är för närvarande oerhört svårstoppad när han kommer med sin fart och sin tyngd och då har jag inte ens nämnt skottet som nog måste vara ett av seriens hårdaste. Tre grisar jobbade ”Raphe” hur som helst till sig ikväll!

Två grisar ges till den italienska fantomen längst bak i form av Andy Bernard som stod pall när Kristianstad pepprade honom som allra bäst i den sista perioden.

Sista grisen ges till Joakim Lilliehöök som stred oerhört tappert i Väsbys bakre led och som lite får personifiera den insats som väldigt många i Väsby ikväll visade upp.

I övrigt var det idel stabilt agerande från Väsbys spelare och där man får betrakta matchen som en riktig lagseger.