Hemma
Väsby
VSB
Borta
Södertälje
SSK

Straffar straffade Väsby

3 mars 2021 22:22
Foto: Göran Johansson / Frilansfotograferna
#VHKvsSSK

Väsby stod för en bra, solid och disciplinerad match hemma men borta mot Södertälje men förlorade efter straffar med 4-3. Individuella misstag från Väsby tog SSK från 0-1 underläge till 3-1 ledning men Väsby visade prov på såväl god moral som individuella prestationer när man gick ikapp till 3-3. Eftersom såväl MODO som Kristianstad förlorade vann Väsby en poäng mot dessa och helgens dubbla matcher mot Kristianstad blir mu än mer viktiga.


-Speciell uppladdning. Cred till alla som jobbade med att flytta spelplats etc, även spelarna som hanterade det bra säger tränare Viktor Tuurala. Det är en jämn match, besviken på sättet vi tappar ledningen men vi hittar dock tillbaka kvaliteten och en väg för kvittering.

Det blev en moralhöjare när Väsby greppade en poäng mot SSK i och med två klassmål signerade Paul Bittner samt Gustav Bouramman. Det gav jubel efter att Väsby ett tag såg ut att falla på eget grepp när två individuella misstag tog SSK från underläge till ledning inom loppet av några minuter i inledningen av den sista perioden. Men det näst bästa förutom poängen var att Väsby ikväll stod för en solid försvarsinsats med riktigt bra disciplin över hela banan. Väsby drog nämligen inte på sig en enda utvisning och det är riktigt bra och den disciplinen kommer att behövas när Väsby nu går in i ett avgörande skede av Hockeyallsvenskan.

Väsby fick ju också hastigt men mindre lustigt byta hemmahall från Renew Arena till Scaniarinken och till råga på allt var det ”gästerna” SSK som tryckte gaspedalen i botten redan från start.

Väsby kändes märkbart påverkade av de taskiga förutsättningarna inför matchstart och Södertälje skapade sig tre fina chanser till en ledningspuck redan innan ens två minuter hade spelats. Närmast var SSK i lagets andra läge då pucken träffade stolpen och där Väsby därefter med andan i halsen kunde skicka bort pucken.

Men sedan blev det bättre, betydligt bättre. Väsby fick kanske aldrig några riktigt farliga chanser framför en tät målvakt i SSK i form av NHL-meriterade Jussi Rynnäs men laget spelade stabilt i princip perioden igenom, förutom de två inledande minuterna då förstås.

Väsby gjorde det genom att man höll ihop lagdelarna och man hade dessutom hela tiden med spelare hemåt i SSK:s försök till spelvändningar och därtill spelade målvakt Andy Bernard riktigt säkert i Väsbys mål.

Väsby fortsatte sitt fina och disciplinerade spel även under mittakten. Raphael Lavoie hade en fin inbrytning från kanten redan i periodens första minut.

Det handlade också mycket om Lavoie och hans kedjekamrater Smith och Bittner i offensiven för Väsbys del i perioden och de hade även ett fint samarbete några minuter senare när Södertälje åkte på matchens första utvisning.

Det blev inga mål i överläget men däremot lite senare när hela kedjan återigen var inblandad. Det började med att Ricard Blidstrand droppade pucken längs sargen och bakåt mot Raphael Lavoie. Lavoie från en backposition drog då ner pucken mot mål. Där stannade den upp i röran men Paul Bittner uppfattade att Colin Smith var ren vid bortre stolpen och spelade också honom så att Smith bara behövde lägga klubban till och vinkla in ledningspucken för Väsbys del.

Det handlade mest om Väsby i perioden men efter powerbreak fick SSK mer att säga till om och de hade några fina lägen mot slutet där de dock antingen sköt över eller så stod Andy Bernard trygg och säker i vägen.

Sista perioden och framförallt i inledningen av den, var det ganska lätt att hålla sig från skratt om man höll på Väsby. Två svaga individuella prestationer gav SSK lika många mål och det som såg så bra ut höll på att rinna Väsby ur händerna och helt på eget grepp.

Södertälje fick energi av målen och trummade på och när laget även satte 3-1 efter att Väsby blivit osorterade i egen zon så kändes poäng långt borta för Väsbys del.

Men Väsby skulle som ni redan vet, visa prov på den goda moralen. Den moralen gav lägen framåt. Det gav ett arbete som lovade gott och till slut kom även målen.

Och vilka mål sedan. Colin Smiths frispelning fram till Paul Bittner när han reducerade till 3-2 var vacker. Avslutningen var läckrare än så. Från nära håll skyfflade Paul nämligen med en backhand in pucken i det bortre krysset.

Kvitteringen som föll med dryga två minuter kvar av matchen var inte sämre den. Gustav Bouramman visade då prov på vilket härligt offensivt spel han har i sig när gick varvet runt hela SSK:s försvar varefter han från nära håll väntade ut målvakt Rynnäs innan han skickade in 3-3 i det första krysset.

Väsby fick sedan ett gyllene läge att avgöra matchen när SSK drog på sig en utvisning med mindre än två minuter kvar av matchen. Men det läget tog Väsby inte tillvara på och inte heller i övertiden även fast det där kändes som att Väsby var närmast.

Istället skulle straffar fälla avgörandet och där var det liksom inget snack. Två riktigt säkra straffmål från SSK avgjorde och bonuspoängen hamnade till slut i Södertälje.

Grisligan

I Väsby stod ikväll kedjan med Colin Smith, Paul Bittner samt Raphel Lavoie verkligen i centrum. De var riktigt påkopplade och var ständiga hot mot Södertäljes försvar. Den transatlantiska trion ligger bakom två av tre mål och blir också de som tar hem samtliga grisar.

Tre grisar ges till kreatören själv, Colin Smith som broderade oerhört vackert med pucken ikväll och låg bakom mängder av offensiva lägen.

Två grisar ges till Paul Bittner som bara växer och växer i Väsbytröjan och som gör ett stort arbete över hela isen.

Sista grisen ges till Raphael Lavoie som hela tiden var ett hot i offensiven och där man egentligen nästan bara väntade på att han skulle få göra mål. Men ikväll var inte marginalerna på hans sida och vi får hoppas på islossning till helgen istället.

Men ikväll vill jag framförallt ge en eloge till samtliga spelare för den härliga disciplin som visades upp. Det och att man gjorde en försvarsmässigt bra insats samt tekade förnämligt. Det är nämligen ingredienser som kommer att vara ack så viktiga när kontraktet ska försöka räddas inom de närmsta veckorna.