Hemma
Väsby
VSB
Borta
Almtuna
AIS

Inför Väsby vs Almtuna IS

25 februari 2021 20:32
Foto: Peter Bohlin / Frilansfotograferna
#VHKvsAIS

Ett klassiskt Upplandsderby stundar under fredagskvällen när Väsby tar sig an forna trätobrodern Almtuna IS.


Det är som sagt ett riktigt klassiskt möte när de båda Upplandslagen möts. Bataljerna har varit många och framförallt under sent åttiotal och tidigt nittiotal. Dusterna var hårda, publiken strömmades till matcherna och det var rätt ofta ganska många hård ord som skreks från läktarna.

Men det var ju ett tag sedan. Vägarna skiljdes för ganska länge sedan och man måste nog ha några år på nacken för att komma ihåg mötena. De med riktigt gott minne kanske också kommer ihåg att Almtuna som då hette Uppsala AIS ”snodde” Väsbys plats till Allsvenskan i den sista omgången då laget kravlade sig förbi Väsby i sista matchen. Att Väsby tappade platsen på grund av en förlust i Vallentuna är en historia i sig.

Då likt nu fanns Väsbyspelare i Almtuna. Ett koppel dessutom och precis så är det idag. Lagkaptenen heter Emil Berglund. Den alltid så hårt jobbandes Calle Åsell huserar där (dock skadad i skrivande stund) samt målskytten Tobias Liljendahl.

Sistnämnda Tobias spelade i Väsby fram till vårsäsongen 2011 då den sextonåriga Tobbe lämnade för Djurgårdens IF. Det var ett tungt tapp för Väsby och sedermera den säsongen skulle Väsby få kliva ner i division 2. Men även det är en historia man inte talar högt om.

Idag är det helt andra tider och nu möts två lag med positiva formkurvor. Faktum är att lagen har tagit exakt lika många poäng om man ska se tabellen utifrån de tio senaste matcherna. Tolv poäng har vi båda tagit och det är endast en lite bättre målskillnad från dessa tio matcher som håller Almtuna före Väsby.

Jag har inför matchen tagit några ord med Tobias Liljendahl. Så här säger han bland annat om att komma tillbaka till ”Vilunda” igen och vad han tror väntar sitt gäng i det härliga hockeyderbyt i Hockeyallsvenskan under fredagskvällen.

Hej Tobias! På fredag spelar du din första tävlingsmatch i Väsby igen, ditt gamla fadershus. Hur känns det att komma ”hem” så här och spela igen, är det speciellt eller mer som vanligt?

-Tjenare! Det ska bli otroligt roligt att komma ”hem” till Vilunda igen. Det var där allting började och jag har väldigt många roliga minnen från min tid i Väsby. Så visst blir det en speciell känsla att spela matchen under fredagskvällen.

Ni är mitt inne i en hektisk spelperiod där ni spelade match både tisdag, onsdag och så blir det match fredag och lördag. Hur orkar man med det och hur laddar du upp inför varje match när det är så tajt mellan matcherna?

-Det har varit en speciell säsong med lite uppehåll för att sedan spela väldigt många matcher under en kort tid. Det är bara gilla läget och anpassa sig. Det är ju det roligaste som finns att spela match så det är inga problem.

Facit från dessa två matcher i veckan är en seger och en förlust. Hur skulle du vilja summera dessa matcher mot Tingsryd respektive Västerås?

-Mot Tingsryd gör vi en stabil match i 60 minuter och vinner rättvist. Jag tycker vi hade bra kontroll och gjorde en bra laginsats. Västeråsmatchen var en match i högt tempo som stod och vägde bra länge. Västerås lyckades gå upp i ledning efter halva matchen och vi orkade inte riktigt komma tillbaka.

Om man kikar på era matcher på sistone så slås man av ett ni verkar vara riktigt disciplinerade i ert spel där ni framförallt ser till att hålla defensiven stabil. Hur skulle du vilja beskriva ditt Almtuna och vad tycker du kännetecknar er?

-Vi har blandat och gett lite i defensiven under året men nu har vi fått ihop den biten bra. Det känns som vi blivit stabilare ju längre serien gått. Vi vill vara ett spelande lag som flyttar pucken snabbt. När vi får ihop att pusselbitar så är vi ett väldigt bra lag.

Vi har ju bara spelat en match och tre möten återstår oss emellan innan Hockeyallsvenskan stänger för säsongen. Vad kommer du ihåg från det första mötet som var strax efter jul?

-Det jag minns allra mest var att vi tog tre poäng.

Vad tror du väntar er nu och vad kommer ni att försöka ha för gameplan?

-Väsby har gjort det riktigt bra på slutet och spelar med självförtroende, jag tror det blir en tuff match. Vi kommer att försöka spela vårt spel och hålla oss till det i tre perioder.

Du har själv gjort sexton poäng denna säsong fördelat i fem mål och elva assists. Vad säger du själv om din egen säsong?

-Upp och ner. Spelmässigt har det gått helt okej men poängproduktionen är helt klart för dålig. Jag har högre krav på mig själv än det jag har presterat.

Ni ligger som lag i skrivande stund på en tiondeplats som innebär sista platsen till slutspelet. Har det varit målsättningen hela säsongen att hamna topp tio eller spände ni bågen högre än så?

-Vi har haft som mål att ta oss till slutspel och det tycker jag att vi ska klara av. Vi har satt oss i en bra sits inför slutspurten av serien

Slutligen Tobias, vad tror du på för typ av matchbild på fredag och vad kommer att fälla avgörandet?

-Jag tror på en öppen match med två lag som vill spela rolig ishockey. Jag tror vi vinner eftersom seriens bästa spelare TL7 (Lindberg) är avstängd, det avgör till vår fördel.

// # 13 Tobias Liljendahl – Almtuna IS

Fina ord om TL7 (Tobias Lindberg) som han alltså kan kallas från Liljendahls sida och precis som Tobias säger så är Lindberg avstängd i matchen på fredag. Domen kom idag och där beslutades om två matchers avstängning för Tobias så han kommer även att missa matchen mot SSK på onsdag.

Matchstraffet kom ju mot AIK och tyvärr var det inte det enda tråkiga som kom ur den matchen. Den blev ju rätt grinig mot slutet och tyvärr skadade sig både Robin Karlsson samt Johannes Nilsson och där sistnämnda är borta på grund av sviterna av en tackling som inte var helt snygg.

Det gör att Väsby har en del spelare borta i matchen mot Almtuna eftersom det sedan tidigare står klart att såväl Rasmus Sörgardt samt Johan Lorraine är skadade. Dock är båda igång och kan förhoppningsvis spela inom hyffsat kort om allt vill sig väl.

För Väsbys del hoppas jag att det fina spelet från förra veckan kan bibehållas och att vilan från matcher under veckan har gjort att batterierna är fulladdade. En nyckel för Väsbys del är att sätta försvarsspelet lika fint som man gjorde i söndags och att försöka att inte hamna i underläge. Almtuna är nämligen precis som Tingsryd och Västervik ett lag som är oerhört skickliga att hålla en ledning när de väl hamnat i en och som gillar att ställa om när motståndarna blir för anfallsglada.

En annan nyckel för poäng är att hålla sig borta från utvisningsbåset eftersom Almtuna är seriens tredje bästa i det momentet.

Matchen kan ni som vanligt följa på Cmore och sändningen drar igång 18.55.