Hemma
Väsby
VSB
Borta
Almtuna
AIS

Svag sista akt fällde Väsby mot AIS

26 februari 2021 23:29
Foto: Emil Särnehed / Frilansfotograferna
#VHKvsAIS

Väsby är nere på jorden igen efter en förlust hemma mot Almtuna där ett sönderfall i den sista perioden blev lagets stora olycka. Ett uddamålsunderläge 3-4 vändes till 3-7 efter att Almtuna i stora stycken kontrollerade den sista perioden och där Väsby återigen var alldeles för utspridda i försvarsarbetet.


-Ojämn insats av oss idag. Endast en bra period vilket var den andra säger tränare Viktor Tuurala. Starten är vass framåt, men vi spelar inte tillräckligt mycket på våra styrkor defensivt och förlorar alldeles för många närkamper i eget slott. Vi lyckas sedan inte skapa momentumet för att vända i tredje.

Ojämnheten i Väsby var tillbaka i E4-derbyt mot Almtuna och där Väsby än en gång visade upp ett alldeles för svajigt spel och där framförallt spelet i egen zon lämnade alldeles för mycket att önska. Väsby hade en avslutning av mittakten med god mersmak men smaken efter den sista periodens spel var bara bitter och sur. Almtuna var där betydligt bättre än Väsby, kontrollerade perioden och där de till slut fick en ganska enkel väg fram till seger.

Om man på förhand trodde att det skulle bli en tillknäppt match med förlagt spel i mittzon och få chanser när defensivt orienterade Almtuna IS kom på besök, så blev man klart överraskad när spelet tog en helt annan vändning.

Men man ska väl inte bli överraskad över att det svänger om matcherna som Väsby spelar och den första perioden i Renew Arena präglades av öppna spjäll och rena vilda västernhockey där målen fullkomligen pepprades in.

Gästerna från Uppsala var skjutgladast inledningsvis och såg ut att sätta Väsby i ett järngrepp redan innan fyra minuter hade spelats.

Då var laget nämligen redan uppe i en tvåmålsledning efter att Väsbys försvarsspel inte alls var lika solitt som den var för bara några dagar sedan i matchen mot AIK.

Första målet var dock dråpligt eftersom var via ett självmål där William Worge Kreüs undanrensning touchade dels via en Almtunaskridsko samt även Blidstrands skridsko innan den för Väsbys del oturligt tog vägen mellan benskydden på Andy Bernard.

När utökningen föll endast minuten senare var det istället svagt försvarsspel med pucktapp och som gav Almtunas Pelle Hedlund fritt fram några meter från mål och där han med ett precist skott hittade målet via den bortre stolpen.

Men Väsby gled ur greppet och två snabba mål inom loppet av lika många minuter gav ett likaläge på två.

Jacob Spångberg låg bakom båda målen. Det första via ett skott och där Colin Smith gjorde ett bra arbete med skymning framför målet.

Vid kvitteringen var det Jacob Spångberg som bröt ett tänkt uppspel av AIS i offensiv zon och sedan hittade han fram till Pontus Karlsson som gavs oattackerad väg fram till mål och där han via en backhand hittade en lucka på målvakten Sahlin i Almtunas kasse.

Men matchen tog därefter en ny vändning och där Almtuna hittade en ny vinnande väg redan halvminuten efter Väsbys kvittering. Laget fick igenom ett inspel från offensiva blå och där pucken till slut skyfflades in efter att den wobblat som en flipperkula framför Andy Bernard.

Almtuna gick sedan för andra gången upp i ett tvåmålsöverläge efter att Väsby slarvat i numerärt överläge och där Emil Berglund blev fri och säkert satte pucken mellan benen på Andy Bernard.

Sista ordet i perioden skulle dock ändå Väsby få och det var via ett härligt samarbete mellan Colin Smith och Raphael Lavoie men där även Ricard Blidstrand gjorde sitt till när han i en spelvändning tog raka vägen in mot mål för att dra på sig markering. Lavoie kunde då smyga vid bortre del av offensiva zonen och där han efter en fin diagonalpassning från Smith dundrade in reduceringen till 3-4.

Mittakten blev tätare och mer som den match man kanske från början hade kunnat tänka sig. Väsby inledde den bäst men när laget drog på sig en utvisning för sex man ute på isen var Almtuna riktigt nära en utökning när ett hårt backskott träffade ribban bakom den inför andra perioden inbytta målvakten Linus Ryttar.

Annars var mittakten Väsbys period till större delar och laget var riktigt nära en kvittering. Närmast var Raphael Lavoie då han spelades fri och trots att han gjorde det mesta rätt och fick ner målvakten precis som han tänkt sig så blev det ändå så att pucken försmädligt gled i stolpen och ut.

Trots att det var Väsby som avslutade mellanakten bäst så var det Almtuna som kontrollerade den sista perioden. De höll ihop sina trupper betydligt bättre än vad Väsby lyckades med och offensivt sett hade de även bättre vägar framåt.

Almtuna fick också det så viktiga målet som tog upp dem upp till 3-5 och just det målet som båda lagen hade sökt så länge efter. Det kändes väldigt avgörande för matchens utgång för det gav Almtuna ett stort självförtroende samtidigt som Väsby därefter inte lyckades få tillbaka den riktigt gnistan i spelet.

Väsby blev stressade över att för tredje gången i matchen hamna i ännu ett tvåmålsunderläge och denna gång gick det inte att komma tillbaka in i matchen.

Efter drygt halva den sista perioden satte Almtuna 3-6 i numerärt överläge och strax efter powerbreak kom nästa kasse som Linus Ryttar tyvärr lite enkelt tappade in.

Väsby gjorde en fin sista kraftansträngning där man med uttagen kasse aldrig gav kampen förlorad och där Raphael Lavoie var nära flera gånger om men närmare reducering än en ribbträff kom aldrig han eller Väsby.

Almtuna vann för att man hade en bättre defensiv, en vassare offensiv och man var helt enkelt bredare än Väsby där det märktes att laget ikväll hade kort om folk på forwardssidan.

Grisligan

I nästan vanlig ordning var Raphel Lavoie Väsbys vassaste anfallsvapen. Han gjorde ett mål och var inblandad i många farliga lägen som med en bättre skärpa faktiskt hade kunnat innebära ett par till. Han blev av dagens matchvärd vald till Väsbys bästa spelare och jag har inget att erinra mot det. Tre grisar således till ”Raphe”!

Två grisar ges till Pontus Karlsson som i åtminstone två perioder var ett härligt kraftpaket fullpumpad med adrenalin. Slet stenhårt ute på isen, vann närkamper, delade ut tacklingar samt stod även för ett mål. Ett härligt dagsverke av Pontus som känns riktigt formstark för närvarande.

Sista grisen ges till Jacob Spångberg som inledde matchen på ett imponerande sätt och där han var den största anledningen till att Väsby kunde komma tillbaka från ett 0-2 underläge. Han tappade likt hela Väsby i den sista perioden men fram till det tillhörde han klart Väsbys topp tre spelare i matchen.

Särskilda omnämnanden skänks även till Colin Smith, Paul Bittner samt till Christian Holmblad som kändes som en trio som stack ut lite extra i offensiven och i defensiven vill jag plussa lite för Ricard Blidstrand och Joakim Lilliehöök.