Väsby vann rysare i övertidsdrama

21 mars 2021 23:36
Foto: Markus Malmgren / Frilansfotograferna
#KIKvsVHK

Det tog nittiotre minuter och fem sekunder innan Väsby vann dramat och rysaren i Kristianstads Ishall och samtidigt kvitterade play out serien. Johan Lorraine tog Väsby till ledningen i matchen och avgjorde även matchen när han slog in segermålet till 3-2 efter en retur i den femte perioden vilket tar kvaldramat till en femte och avgörande match på tisdag.


Vilken rysare vi fick beskåda denna söndag i när Kristianstad brände sin andra raka matchboll. Väsby var i ledningen med såväl 1-0 som 2-1 men hemmalaget var vassare under ordinarie tid och kvitterade till 2-2 vilket tog matchen till sudden death.

Det var två jämna avslutande övertidsperioder och där båda lagen hade sina chanser att avgöra. Nu var det Väsby som gick segrande ur striden efter att Johan Lorraine för andra gången i matchen snokade upp en retur och tryckte in segerpucken. Vild glädje bland Väsbyspelarna där man gjorde det som få trodde inför helgen i Skåne, att Väsby skulle kunna vinna två raka matcher och få vända hemåt med en femte och avgörande match i sikte.

Det var annars ett helt annat hemmalag än vad som var fallet i lördags, som kom ut till den fjärde matchen och där de nog kände pressen att denna match var den som de skulle avgöra kvaldramat i.

Laget satte också en ganska stor press på Väsby som mest fick freda sitt eget mål under matchens första sex minuter. Väsby stack mest upp sporadiskt men i den sjunde minuten hade Johan Lorraine en fin inbrytning men där avslutet gick över ribban. Anfallet fortsatte dock för Väsbys del och pucken hamnade sedan hos backen Jacob Spångberg som fick god tid på sig att rikta in bössan. Avslutet räddades dock av målvakt Calle Clang men pucken hamnade i stället rakt i gapet på Johan Lorraine som hade luktat till sig returen och sedan satte han ledningspucken i en tom kasse.

Resterande tid av perioden blev jämn men där det ändå var Väsby som vaskade fram de bästa chanserna. Bland annat fick skyttekungen **Raphael Lavoie **ett helt fritt läge men pucken dök upp hastigt och avslutet hamnade mitt i magen på målvakten.

Perioden avslutades sedan olyckligt för Väsbys del. Först åkte Rasmus Sörgardt på en utvisning efter slashing vilket inte var mycket att diskutera om. Därefter åkte sedan William Worge Kreü endast tjugo sekunder senare på Väsbys andra utvisning vilken kändes väldigt hårt dömd.

Väsby fick alltså inleda mittakten i spel tre mot fem och det var något som laget klarade av riktigt bra. Ledda av giganten Linus Ryttar längst bak så hade hemmalaget svårt att ta vara på det gyllene läget.

Men i detta redan tunga läge drog Väsby på sig ytterligare en utvisning och då blev hemmatrycket till slut för tungt. Pucken letade sig till slut fram till en omarkerad spelare vid den bortre stolpen som slog in kvitteringen till 1-1.

Målet gav Kristianstad energi och Väsby som fått kriga så hårt i egen zon kom lite ur rytmen. Framför allt hade laget inledningsvis svårt att få ut pucken ur den egna zonen och Kristianstad fick parkera lite alltför enkelt i Väsbys zon.

Väsby ryckte upp sig efter några minuter och fick sedan med sig en utvisning. Den tog man dock inte tillvara på och strax därefter var det Väsbys tur att sitta i botbåset.

Lite så höll det på under resterande tid av perioden. Det var stök och bök lite om vartannat och lagen bytte av varandra i botbåset. Väsby drog på sig flest visningar i perioden och därav hade hemmalaget ett stort övertag i skottstatistiken.

Trots en jobbig period för Väsbys del så avslutades den trevligt. Tobias Lindberg stod för en fin uppåkning och höll starkt undan för några hemmabevakare. Pucken hamnade sedan bak till backen Rasmus Sörgardt som i sin tur såg att Colin Smith var helt omarkerad vid den bortre stolpen. Passningen till Smith var precis och avslutet från Colin perfekt. Han trädde nämligen in pucken rakt upp i målvaktens vänstra kryss och gav Väsby en ledning att gå på inför den sista perioden.

Det var en ledning som Väsby försökte spela på och något man inledningsvis gjorde bra och höll Kristianstad undan från tryck i Väsbys zon. Men en Väsbyutvisning i den fjärde minuten blev starten på en tung hemmapress.

En press där Kristianstad vann tekningar, dueller och där de även fick igenom skott och Linus Ryttar tvingades till räddning efter räddning.

Till slut kom även det oundvikliga sett till matchen. Kristianstad kvitterade. Det skedde dessutom på ett typiskt sätt för perioden. De vann en tekning i offensiv zon och sedan kastade backen William Pethrus mest på vinst eller förlust in pucken mot mål och där den för Väsbys del oturligt touchade Spångberg på vägen fram och ställde Ryttar som bara tvingades se på när pucken trillade in i det bortre krysset.

Matchen tillhörde sedan hemmalaget till dess att det återstod fem minuter av matchen. Då helt plötsligt, flyttades Väsbypositionerna äntligen upp och laget satte bra press mot hemmakassen. Raphael Lavoie hade ett riktigt bra läge med dryga tre minuter kvar av den tredje perioden men skott ven precis utanför Clangs vänstra kryss.

Ännu närmare var Henrik Rommel när han med endast dryga minuten kvar mitt i offensiva zonen vände sig om och prickade stolpen. Små, små marginaler mellan himmel och helvete och matchen gick sedan till en oviss sudden death.

En övertid som Väsby startade på absolut sämsta sätt när man tog en onödig utvisning redan efter sju sekunders spel. Lyckligtvis för Kristianstads del så hackade deras PP under dessa två minuter.

Väsby blev bättre ju längre perioden led. Framför allt var det Raphael Lavoies framfusighet som vållade hemmalaget stora problem. Han skapade nästan på egen hand tre chanser och närmast var när han spelade över pucken till Tobias Lindberg men han var bevakad av två hemmaspelare och lyckades aldrig få ner klubban till isen och till pucken.

Kristianstad skapade inte så mycket sista halvan av perioden men med halvminuten kvar av perioden fick de ett gyllene läge när deras målkung, Gustav William Borvik blev helt fri. Linus Ryttar klev här fram med en härlig räddning när han följsamt räddade avslutet med sitt högra benskydd.

Femte perioden inledde Väsby bäst men Kristianstad var i den tredje minuten ytterst nära ett segermål. Pucken dansade nämligen på mållinjen när en hemmaspelare gick köksvägen. Men lyckligtvis för Väsbys del lyckades Ryttar hålla pucken fastlåst under sina benskydd på rätt sida om mållinjen.

Därefter var det en nervig match för alla parter. Chanser byttes med varandra och där båda lagen som jag redan nämnt tidigare kunde ha avgjort matchen. Men sista ordet fick alltså till slut Väsby. Elliot Lorraine jobbade hårt i offensiv zon och sedan fick Ricard Blidstrand ett fint skottläge. Skottet var tungt och målvakt Calle Clang kunde inte hålla pucken. Den hamnade istället framför gapet på Johan Lorraine som bara behövde trycka klubban mot pucken och slå in returen.

Underbart, känslosamt och vild glädje bland alla Väsbyspelare, ledare och medresta funktionärer. Väsby har kvitterat matchserien och nu går turen över till Väsby att få en möjlighet att avgöra den femte och sista matchen på sin egen hemmais.

Grisligan

Linus Ryttar räddade makalösa sextio skott ikväll. Det är klart att den prestationen var högst matchavgörande och tre feta grisar tilldelas således denna målvaktsfantom.

Två grisar ges återigen till backen Phil Kemp som slet så oerhört tappert i de många numerära underlägen som Väsby tvingades till ikväll.

Sista grisen ges så klart till den slutliga matchhjälten Johan Lorraine som var på rätt plats vid två tillfällen och slog in två hyperviktiga mål.

Men ännu en gång skall hela laget ha en stor eloge för den enorma kraftansträngning man stod för. Att orka kriga i över nittio minuter och sedan få avgöra är starkt och det är verkligen en stor prestation som laget gjort denna helg i Kristianstads Ishall.

Nu väntar som sagt en helt avgörande match i Upplands Väsby och Renew Arena på tisdag och att ännu en gast kramare står för dörren känns väl rätt uppenbart. Men att få chansen att avgöra detta på hemmaplan är en höjdare för alla i Väsby Hockey och nu gäller det bara att mobilisera och hitta nya krafter och försöka ta den tredje segern som behövs för att säkra det allsvenska kontraktet.