Ineffektivt Väsby förlorade mot Kristianstad

7 mars 2021 17:54
Foto: Markus Malmgren / Frilansfotograferna

Väsby hade mestadels av spelet, vann skotten och hade klart flest chanser i matchen men förlorade trots det jumbofinalen mot Kristianstad med hela 6-1. Siffrorna rann iväg mot slutet när Kristianstad gjorde tre raka mål i numerära överläge i matchens sista minuter vilket gjorde att slutresultatet inte alls speglade händelserna ute på isen.


-Tungt ikväll. Spelmässigt är vi förande, chansmässigt har vi fler, förvaltar dock inte ikväll säger tränare Viktor Tuurala. Vi släpper in några onödiga på slutet, mentala fallet blev för stort där och då. Gäller för oss nu att göra nästa vecka så konstruktiv som möjligt.

Eftersom MODO samtidigt slog Björklöven för andra gången denna helg står det nu klart att Väsby inte kommer att kunna klara sig undan kvalet. Avståndet upp till MODO är nu nämligen tio poäng när nio poäng återstår att spela om och nu handlar avslutningen för Väsbys del bara om att hålla Kristianstad bakom sig så att laget kan få hemmafördelen i kvalspelet.

Gällande matchen så gör Väsby inte alls någon dålig första period i Kristianstad men det var ändå hemmalaget som var i ledningen med 2-0 efter att hemmalagets Kevin Wennström med två snärtiga skott som gick stolpe- och ribba in passerade Andy Bernard i Väsbys mål.

Det var också i princip det enda av riktigt värde som hemmalaget skapade under matchens första tjugo minuter medan Väsby skapade desto mer. Men trots friläge av Tobias Lindberg, ribbträff av Paul Bittner, tennisavslut av Henrik Rommel och en del fräsande backskott så ville inte pucken studsa Väsbys väg. Eller rättare sagt, målvakt Calle Clang i Kristianstads mål var hur tät som helst och förhindrade att Väsby fick en målmässig väg in i matchen.

Mittakten fick Väsby inleda i spel fyra mot tre och satte inledningsvis en bra press på hemmalaget. Men det var bara i allra inledningen som Väsby var påkopplade för därefter följde drygt en halv period där Väsby helt tappade tålamodet i spelet.

Laget blottade sig, fyllde på med för mycket folk och hade inte täckning hemåt. Helt enkelt ett skolexempel på hur man INTE får spela mot ett tätt spelandes Kristianstad som i princip endast letade kontringstillfällen i matchen.

Hemmalaget tackade för inbjudan och satte sedan 3-0 drygt sex minuter in i perioden efter att Väsby missat i just försvarsspelet i en omställning.

Målet gjorde det inte lättare för Väsby att vända en taskig matchbild men när läget kändes som allra tyngst i matchen och med spel i boxplay så vände det för Väsby.

Det började med att Christoffer Gozzi stal pucken på defensiva blå och sedan skrinnade han sig fri innan han säkert satte reduceringen till 3-1 strax ovanför målvaktens plockhandske.

Det blev startskottet på en bra Väsbyavslutning och där en ytterligare reducering minst sagt hängde i luften. Men effektiviteten var återigen inte riktigt på plats och det enda som Väsby fick ta med sig inför den sista perioden var en bra känsla och med ett spel som lovade gott.

Väsby fick även inleda den sista perioden i numerärt överläge och skapade ett visst tryck. Rätt spelare fick också de framspelade lägena men siktet fortsatte att vara svagt. Puckarna tog vägen utanför istället för på mål och uppförsbacken blev sedan lång och mödosam för Väsby när man inte fick utdelning på någon av sina chanser.

Kristianstad gjorde sedan en försvarsmässigt väl utförd sista period där Väsby hade svårt att skapa ett riktigt tryck.

Mot slutet av matchen blev frustrationen tydlig hos Väsbyspelarna och man drog på sig tre raka utvisningar i matchens sista sex minuter. Utvisningarna var alla sådana som bar en tydlig stämpel av frustration och samtliga togs även onödigt i anfallszonen.

De blev även kostsamma eftersom Kristianstad tog vara på samtliga av dem och avslutade matchen med att göra tre raka mål i numerära överlägen.

Ett till slut uppgivet Väsby gjorde en tråkig sorti på matchen och får konstatera att Kristianstad har ett psykologiskt övertag i kvalmatcherna, bäst av fem och som kommer att starta om nio dagar, tisdagen den 16 mars.

Grisligan

Phil Kemp stod för en fin insats från sin backposition och kändes som en rejäl pjäs att luta sig mot under matchens gång. I mina ögon Väsbys främsta spelare för kvällen och han kvitterar ut tre grisar från insatsen.

Två grisar ges till kapten Christoffer Gozzi som var enda Väsbyspelare att överlista Kristianstads målvakt och målet Gozzi gjorde gav Väsby en väg in i matchen som hade kunnat ge poäng.

Sista grisen ges till Paul Bittner som skapade en del i matchens gång och som kändes svårstoppad för Kristianstad när han lät sin kropp tala för sig.

Men i övrigt var det få i Väsby som stack ut och som tog för sig när det som bäst behövdes. Spelmässigt var det helt okej men udden i avsluten saknade helt enkelt spets idag.