Ramstarkt Väsby slog tillbaka AIK

21 februari 2021 19:50
Foto: Emil Särnehed / Frilansfotograferna
#VHKvsAIK

Väsby avslutade en fantastisk hockeyvecka på absolut bästa sätt. En vecka som inneburit seger mot Mora, Björklöven och så nu också mot AIK efter en riktigt imponerande laginsats sett över sextio minuter. Väsby tog idag tag i taktpinnen redan från start och släppte den egentligen aldrig till AIK och siffrorna spikades till 5-2 efter att Colin Smith satte den sista kassen i öppen kasse.


-Riktigt bra spel av oss idag. Vi börjar matchen urstarkt, vinner puckar och dueller säger tränare Viktor Tuurala. Framförallt nöjd med hur vi i andra lyckas att hålla ihop 5-5 spelet efter många PKn i rad. Därefter jobbar vi strukturerat och noggrant hem matchen.

Jag tror vi fick se säsongsbästa från Väsbys sida idag i det heta norrortsderbyt mot AIK. Som riktigt stabilt kan man sammanfatta insatsen där Väsby imponerade i samtliga lagdelar. Vasst målvaktsspel, stabilt backspel samt kreativt anfallsspel var det som Väsby bjöd AIK på idag och gästerna hade inget som helst motmedel på det. I spel fem mot fem var det inget snack om att Väsby var det bättre laget och de två målen som Väsby släppte in gjorde AIK i numerärt överläge.

Att kalla den första periodens första femton minuter för spel mot ett mål är ingen överdrift. För så såg det faktiskt ut när Väsby inledningsvis bestämde i princip allt ute på isen. Väsby vann närkamper, åkte mer skridskor än gästerna och till slut föll även målen in.

Raphael Lavoie tog tillvara på en retur efter skott från Tobias Lindberg och spräckte nollan i matchen samtidigt som han satte sitt tjugonde mål för säsongen.

Glödheta Raphael Lavoie var även inblandad i det andra målet som skedde i spel i numerärt överläge. Väsby hade AIK under ett taktfast grepp under hela överläget och med sju sekunder kvar av det satte Paul Bittner in 2-0 efter att Colin Smith samt Tobias Lindberg stått för förarbetet.

AIK:s första skott mot Andy Bernard kom först när det återstod drygt fem minuter av perioden. Men sedan gjorde gästerna en bra avslutning men man fick också lite hjälp till det av Väsby eftersom man drog på sig två utvisningar och där det var de båda målskyttarna i Väsby, Bittner och Lavoie som ådrog sig domarnas uppmärksamhet. AIK utnyttjade det första när Nicklas Heinerö hittade förbi Bernard i målet.

Det andra klarade dock Väsby av men utvisningarna gjorde så att AIK fick en väg in i matchen och satte lite press på Väsby.

Den andra perioden inleddes med en riktig smakstart för Väsbys del eftersom Paul Bittner redan efter elva spelade sekunder tog upp Väsby till ännu en tvåmålsledning. Ett tänkt skott mot mål styrdes turligt för Väsbys del via skridskon på en AIK back och sedan hamnade pucken i gapet framför Paul som satte pucken i ett princip tomt mål.

Väsby spelade bra under i princip hela perioden men däremot tog man tre onödiga utvisningar. En för en sen tackling i offensiv zon, en annan för sex man ute på isen och den sista för snack. Absolut onödiga utvisningar men som tur var för Väsbys del så lyckades inte AIK omsätta något av lägena. Närmast var man i det sista överläget då Johan Johnsson i AIK lyfte pucken utanför ett öppet mål efter en retur.

Annars var det Väsby som var klart närmast mål vid flertalet tillfällen eftersom såväl Tobias Lindberg som Johannes Nilsson var helt rena mot AIK:s målvakt. Avsluten var dock inte tillräckligt bra samtidigt som målvakten, den under mittakten inbytta Jesper Vikman stod för fint målvaktsspel.

Nära mål var även Raphael Lavoie men hans skott mot ett tomt mål tog dessvärre för Väsbys del i stolpen. Men intrycken från mittakten var goda för Väsbys del och trots att man alltså satt i utvisningsbåset under sex minuter så vann man skotten med hela 12-6.

I den sista perioden var Väsby mer bevakande mot ett AIK som försökte hitta en väg in i matchen. Ett tajt spelandes Väsby gjorde så att AIK hade svårt att hitta vägar fram och än tyngre blev uppförsbacken när Väsby satte 4-1 drygt sju minuter in i den sista perioden.

Ett mål som får benämnas som turligt och där Elliot Lorraines backhandinlägg från kanten och in mot mål styrdes in via en AIK-skridsko och hamnade mellan benen på AIK-målvakten.

Väsby var några minuter senare nära att helt punktera matchen när Gustav Bouramman träffade stolpen och skotten halvvägs in i perioden var 7-4 till ett Väsby som kontrollerade matchen tämligen väl.

Men matchen fick ett grinigt slut och det började egentligen när Tobias Lindberg drog på sig ett matchstraff efter en sen tackling och där även AIK i bråket som uppstod därefter, boxade till sig ett motsvarande straff.

AIK tog ut målvakten tidigt och strax efter det åkte Christoffer Gozzi ut på två minuter i en situation som knappt någon såg. AIK tog snabbt tillvara på överläget och reducerade till 4-2 redan efter åtta sekunder när Max Lindholm dundrade in pucken högt upp och vid sidan om Andy Bernard.

Matchen fick därefter lite nerv igen och AIK matade med skott mot Väsbys mål mot slutet men ett uppoffrande försvarsspel och säkert målvaktsspel gav inte AIK någon ytterligare målmässig väg in i matchen.

Istället kunde Colin Smith spika slutresultatet till 5-2 när han efter passning från Elliot Lorraine prickade in pucken i en tom kasse.

Grisligan

Väsbys lina med Rapael Lavoie, Tobias Lindberg samt Colin Smith firade återigen stora triumfer och bäst av dem alla var Colin Smith. Han var den stora kreatören och låg dessutom bakom två mål via ett eget samt via en målgivande passning.

Två grisar ges till backen Phil Kemp som lastade rikligt med istid och som gjorde det på ett imponerande solitt sätt. Rejäl i närkamperna och stabil rakt igenom.

Sista grisen ges till Paul Bittner som var ett av Väsbys vassaste anfallsvapen idag och fick kröna insatsen med att göra två mål.

Men precis som i fredags var det en rejäl laginsats som låg bakom denna härliga trepoängare där framförallt det kollektiva försvarsarbetet var allra mest imponerande.