Väsby tog krigarskalp mot Västervik

22 januari 2021 22:44
Foto: Emil Särnehed / Frilansfotograferna

I veckans tredje hemmamatch kom äntligen en trepoängare för Väsby när laget krigade hem segern mot Västervik. Två inledande vunna perioder med 1-0 gjorde att Väsby återigen satt i vinnarhålet inför den sista perioden. Och den här gången lyckades Väsby hålla undan anstormningen. Väsby gjorde ikväll jobbet hela vägen fram till slutsignalen, satte två ytterligare mål efter en snabb reducering för gästerna och även fast Västervik satte hård press mot slutet så kom de aldrig närmare än 4-2.


-Bra noggrannhet ikväll säger tränare Viktor Tuurala. Vi täcker mängder med skott. Fanns ett par viktiga min i andra perioden där vi flyttade upp spelet efter mycket PK och det var viktigt för momentumet. Kontrollerar tredje men fick verkligen kriga för att stå emot 5-6 forceringen mot slutet.

Disciplin, noggrannhet, hårt arbete och en vass Linus Ryttar var segeringredienserna när Väsby kokade ihop tre poäng mot Västervik. Det får summera en väl utförd vecka där Väsby i måndags plockade en, i onsdags två och nu slutligen under fredagen tre poäng. Det är en snygg formkurva och ikväll darrade aldrig Väsby på manschetten och det även fast Västervik reducerade tidigt i den sista perioden. Väsby visade tänderna direkt och när Johan Lorraine satte 3-1 direkt efter Västerviks reducering kändes det som att Väsby hade kopplat ett grepp de aldrig tänkte släppa.

Efter mål- och spelexplosionerna från de första perioderna i Väsbys två tidigare spelade matcher denna vecka så blev denna en betydligt lugnare historia. Men eftersom det var ramstarka Västervik som stod på andra sidan isen var det kanske inte speciellt uppseendeväckande att det skulle bli en ganska tillknäppt match.

I en ganska chansfattig period var det Väsby som fick matchens första när Christian Holmblad inte lyckades utnyttja returen efter ett skott från Rasmus Sörgardt.

Västervik matade en del skott in mot mål där man sökte skymning och styrningsförsök men Linus Ryttar var med på allt det som måttades mot honom.

I matchens nionde minut tog Väsby ledningen där målskytten blev en riktig högoddsare. Det var nämligen ditintills såväl poäng- som mållösa Viktor Åström som hittade vägen förbi Zacharias Skoog som ikväll vaktade kassen för Västervik. För ett fint förarbete stod Pavel Gogolev som i offensiv zon vände uppåt och hittade fram till Åström som i sitt andra skottförsök smög in pucken ovanför målvaktens plockhandske.

Västervik var därefter närmare än en kvittering än Väsby var ett utökningsmål och närmast kom laget när de prickade stolpen med endast halvminuten kvar av perioden.

Den andra perioden blev mer eller mindre ett bombardemang mot Väsby och målvakt Linus Ryttar. Väsby hade dock allra inledningen och Johan Lorraine bjöd Västervik på en svängom i offensiv zon men trots att han tog sig fram fint längs kanten så hittade pucken inte hela vägen fram till målet.

Sedan var det dags för Väsby att dra på sig utvisningar. Det blev hela tre av den varan inom loppet av fyra minuter och där Västervik även fick spela fem mot tre i närmare en minut.

Men Väsby krigade hårt och längst bak i buren stod Linus Ryttar på huvudet och motade allt som kom i hans väg. Och när inte han stod i vägen hade han ribban med sig och så nära var alltså Västervik en kvittering i matchen.

När Väsby väl blev fulltaliga satte man fart framåt. Det var bra energi men några större chanser lyckades man aldrig skapa förrän Rasmus Sörgardt tog ett bra initiativ. Med mindre än tre minuter kvar av perioden höll han inne ett skott från blå, väntade in skymning och sedan gick pucken raka vägen in i mål och tog Väsby upp till en tvåmålsledning.

Väsby har ju tappat stora ledningar tidigare under veckan och när då Västervik reducerade till 2-1 efter endast sjutton spelade sekunder av den sista perioden kunde man tro att samma gamla visa skulle ljuda igen.

Men tjugofem sekunder senare var istället Väsby återigen i en tvåmålsledning efter att Väsbys hetaste kedja för kvällen med Holmblad, Gozzi och Johan Lorraine kombinerat sig fram till ett fint läge. Christoffer Gozzi fick första chansen men skottet satt i sargen. Först ner till pucken var Johan Lorraine och sedan slängde han mer eller mindre bara in pucken mot mål och där en hoppande målvakt skyfflade in pucken samtidigt som han knuffade iväg målburen. Men efter en videogranskning konstaterades att pucken var inne före det att buren rubbades och det blev startskottet på en fin första halva för Väsbys del av den sista perioden.

Visserligen fortsatte Västervik att mata skott mot Linus Ryttar samtidigt som man gick hårt efter andrapuckar men Väsby försvarade eget mål bra. Västerviks anfallsiver gjorde även att de blottade sig bakåt och Väsby var sylvassa i sina omställningar.

Med mindre än nio minuter kvar av matchen fick Väsby sitt andra numerära överläge i matchen. Det gjorde man det bästa utav när Tobias Lindberg nära mål och med en passning mellan sina egna ben och bakåt hittade fram till Johan Lorraine. Han slog till direkt och vispade in 4-1, satte sitt andra raka mål i matchen och dubblerade samtidigt sin målskörd hitintills i Hockeyallsvenskan.

Det skulle visa sig bli ett matchvinnande mål för även fast Västervik satte allt på ett kort och tog ut målvakten med dryga sex minuter av matchen så hann de aldrig komma ikapp. Väsby försvarade sig med näbbar och klor och även fast Västervik gjorde ett väldigt bra försök att komma ikapp så kom de aldrig närmare än en 4-2 reducering.

Väsby och framförallt Linus Ryttar hade helt enkelt bestämt att en trepoängare skulle bärgas hem och offrade sig hänsynslöst mot slutet.

Grisligan

Den absolut största orsaken till Väsbys tre tagna poäng stavas Linus Ryttar. Han var ikväll helt enkelt fenomenalt bra och gav verkligen Väsby chansen att plocka de tre poängen. Tre grisar således till Ryttar!

Två grisar ges till Johan Lorraine som var på ett härligt spelhumör. Var inblandad i mycket ikväll och gjorde dessutom två mål så de två inspelade grisarna är minst sagt välförtjänta.

Avslutande grisen ges till doldisen Viktor Åström som får karaktärisera det hårda arbetet som alla i Väsby gav ikväll. Men förutom det hårt nedlagda arbetet var gode Viktor inblandad i hälften av Väsbys mål för kvällen via ett mål och därtill en målgivande passning. Inte illa av denna hårt arbetandes doldis.

Efter en tuff matchvecka får nu spelarna i Väsby en spel- och träningsledig helg och det är sannerligen något som man gjort sig förtjänta utav. Sex av nio möjliga poäng togs alltså denna härliga hockeyvecka och det poänggivande spelet får man gärna fortsätta med i fortsättningen av Hockeyallsvenskan som närmast blir på onsdag då ett returmöte mot Västervik står för dörren.