Hoppa till sidans innehåll

Historia


Väsby Hockey bildades 1956 som en sektion i Väsby IK - en traditionell idrottsklubb med allt från fotboll och friidrott till skidåkning och pistolskytte på programmet. Först i slutet av 80-talet blev sektionerna i Väsby IK självständiga klubbar.


InvigningHockeyn spelades först på en uterink på gamla  Optimusvallen och trots att rinken inte var konstfrusen lyckades Väsby prestera en så pass bra hockey att laget 1965 kom upp i den näst högsta serien, dåvarande division 2. En konstfrusen bana var nödvändig om Väsby Hockey skulle kunna hänga med i de högre divisionerna och efter hårt arbete med insamlingar och sponsring och gentemot kommunens politiker kunde konstisbanan äntligen byggas på Vilundavallen 1967. Premiärmatchen i oktober 1967 spelades mot svenska mästarna Brynäs. Resultat 2 - 15. 

  

 

 

 

 

Per Bäckman

 

Så lunkade Väsby på i division 2, som 1975 döptes om till division 1.1976 byggs ishallen och Väsby får likvärdiga tränings- och matchförhållanden som de tuffa motståndarna. Offentlig invigning i mellandagarna med match mot Sovjets Vingar. Så fortsätter division 1-lunken in på 80-talet och nu börjar man känna igen spelar- och ledarnamn från programbladen. Per Bäckman jobbar två säsonger som tränare 1981-1983 och bland spelare dyker namn upp som Roger MelinDan SwahnTord EngdahlPer Bergman och Mats Edholm upp.


 

 

Jan "masen" Bäckman

 Säsongen 85/86 anlitas så Anders Sörensen som tränare och han skriver i programbladet om att skapa en modern ishockey i Väsby. Barmarksträningen sätts igång redan i april. Sörensen får fortsatt förtroende också säsongen 86/87 - den som skulle ruska om hela hockey-Sverige. Av detta märks dock ingenting i programbladet från säsongens inledning, men någonting alldeles speciellt måste ju ha hänt som gjorde att detta i och för sig rätt så hyffsade division 1-lag växte i förmåga, kraft och självförtroende så pass att det på vårkanten landande i elitserien. Avancemanget ledde till att kommunen under några korta sommarmånader lät bygga  en helt ny läktarsektion. Ishallen fick den skepnad den har än idag.


 

 

Anders SörensenVåren 1987 myntades så begreppet Vilda Väsby när Väsby Hockey svarade för en sensation och prestation utöver det vanliga i hockey-Sverige; nämligen att egentligen från ingenstans och mot alla odds ta sig upp i elitserien. Detta via segrar i play-off över Västra Frölunda och Hammarby och i kvalserien över Västerås och Örebro. Få, om ens någon av hockey-Sveriges många experter trodde att sensationen skulle hålla. Och de fick rätt. Efter 22 omgångar i elitserien och ynka 3 poäng (en hemmaseger mot dåvarande serieledarna MoDo, och en oavgjord bortamatch i elitseriepremiären i Gavlerinken mot Brynäs) förpassades Väsby ner i allsvenskan och via en femteplats där tillbaka till division 1. En kort och intensiv saga var över.


 

 

Niklas Wikegård

 

Vilja slår talang, som Tommy Sandlin har uttryckt saken. Det räckte upp till elitserien men inte till att befästa Väsby som en elitklubb. Under tränaren Anders Jacobsen ramlade Väsby via allsvenskan och kvalserien, tillbaka till division 1. Niklas Wikegård, som varit assisterande tränare under raketfärden till elitserien tog över som huvudtränare och Väsby var under flera år med och krigade i tabelltoppen. Även Bo "kulon" Lennartsson tog hand om Väsby under en säsong. Nu kom också en ny generation duktiga spelare fram, där de två mest kända är Per Eklund och Lars-Göran Wiklander.

 

 

Dock; elitseriegästspelet gav baksmälla - ekonomiskt, mentalt och sportsligt. Sakta men säkert dalade Väsbys div 1-kvalitet - i synnerhet när Eklund och Wiklander såldes till Huddinge. Klubben kämpade med en sargad ekonomi och för stora skulder. Var ytterst nära konkurs men räddades i sista stund av finansmannen Lars Gullstedt. Ishallen bytte namn till GLG-hallen efter Gullstedts företag och när han själv gick i konkurs blev det namnbyte igen. Nu till Infra-hallen efter det företag som tog över Gullstedts anläggning på Breddens industriområde och hans sponsring.  Tränare byttes flera gånger - bland dem Roger Melin som nu coachar Brynäs, fd Arlanda - men den nedåtgående trenden var svår att bryta. Säsongen blev den sämsta hittills och Väsby flyttades ner till division 2. En för alla hockeyfans i Väsby otänkbar tanke visade sig helt plötsligt vara högst verklig.


Per BermanKlubben lyckades dock behålla en stor del av spelartruppen och under den rutinerade tränaren Sven-Åke Svensson blev det bara en säsong i division 2. I de avgörande kvalmatcherna visade de elitserierutinerade spelarna, WinnerothBergmanPalmäng och Edholm att gammal är äldst och Väsby kom tvåa i kvalserien och var åter i division 1. Gamle sensationstränaren Anders Sörensen kallades in till säsongen 95/96 för att befästa Väsby som ett stabilt division 1-lag, men laget levde hela tiden farligt nära play-off neråt - kanske också ett uttryck för att föreningen fortfarande plågades av ekonomiska bekymmer. Sven-Åke Svensson som förde upp Väsby i ettan fick tyvärr olägenheten att se Väsby göra en katastrofal vårsäsong 97 med kvalspel som följd. I den följande kvalserien blev heltända lag som Lidingö och Tumba för svåra och Väsby skrev in sig i rekordböckerna för andra gången - nu som det enda elitserielag som två gånger spelat ner sig i division 2.


Under sommaren 1997 rekryteras den gamle stjärnspelaren Leif Holmgren som tränare för att återigen ta upp Vilda Väsby i division 1. I augusti kommer så det dramatiska beskedet att från Hockeyförbundet; Väsby får ta Wisby Islanders plats i division 1! Vid den tidpunkten hade de flesta spelare flytt klubben och med de förutsättningarna blev året i division 1 inte så roligt med Väsby-ögon sett. Bottenrekordet mot Lidingö, 1 - 18, riktigt sved i Väsbyfanan. Väsby gjorde i allafall så gott de kunde men även i kvalserien blev lagen för svåra. Delad sistaplats med Järfälla gjorde att Väsby spelade ned sig i division 2 för tredje gången.

Säsongen 98/99 gör Väsby med Leif Holmgren även detta år vid rodret kanske sin sämsta säsong någonsin i klubbens historia. Trots en ganska bra inledning där spel i Allettan inte var alltför långt borta brakar man sedan i fortsättningsserien helt ihop och man klarade kontraktet i division 2 med alltför stor nöd och näppe.

1998 är också året då Väsby Hockey kommer ut på internet och det är Krister Holmgren som ligger bakom den första hemsidan som 1999 utvecklades till vasbyhockey.nu

 

Inför det andra raka året i division 2 som till detta år blev division 1 p g a att man gjort om seriesystemet med den nya Allsvenskan lämnar Leif Holmgren laget och från Waxholm hämtas tränaren Niklas Adolfsson. Ett nästan helt nytt lag värvas (18 nya spelare) och målsättningen sätts högt. Dock hann laget bara spela halva grundserien innan laget och Niklas Rolf TagessonAdolfsson inte längre kunde dra jämnt. Niklas fick lämna laget och den assisterande tränaren Rolf Tagesson tar över. Rolf fick bra fart på laget som till slut endast hamnade en poäng från spel i Allettan. Spelet i fortsättningserien under våren flöt även det på väldigt bra och Väsby kvalificerade sig play off till Allsvenskan under ett ganska så tidigt stadie. Matcherna i Play off som spelades i bäst av två matcher gick mot Tierp och Väsby fick inleda på bortais i Vegahallen med att ta en poäng, 2-2 via ett mycket bra spel. Hemmamatchen i Vilundahallen var även den väldigt jämn inför en stor publik på över 1000 åskådare. Tierp var dock en aningen vassare i slutet av matchen och kunde avgöra med två raka mål i den sista perioden. Detta var ett Tierp som sedermera tog sig till Allsvenskan.

 

 

Säsongen 00/01 blev året då Väsby Hockey för första gången tog sig till Allettan. Via ett mycket bra spel klarade man målsättningen att hamna bland de fyra första i tabellen och man hamnade efter grundseriens tjugoåtta omgångar på plats tre bakom Almtuna IS och Arlanda. I Allettan valde Rolf Tagesson att kliva av laget och från tidigare under hösten konkursade Lidingö HC kom tränarenJan Karlsson. Med gamle backen Janne vid rodret sattes många toppkonkurrerande lag på prov när man skulle ta sig an Vilda Väsby. Väsby tog den våren bland annat tre av fyra poäng av numera Allsvenska Huddinge samt en otippad seger hemma mot favorittyngda Mälarhöjden/Bredäng som hade Curt Lindström i båset. Till slut hamnade Väsby Hockey fyra i Allettan och missade det vidare kvalet till Allsvenskan med några poäng.


Mats Edholm Säsongen 01/02 gjorde Väsby en "lågbudget-satsning" där många unga spelare hämtades från lag i Super-Elit för J-20. En ny tränare kom även in i Håkan Strömberg från våra egna led där gamle storbacken Mats Edholm kamperade med. Målsättningen var trots ett kraftigt föryngrat lag ändock Allettan vilket vi även denna säsong ganska säkert klarade av. Inledningen av Allettan blev även den väldigt bra där vi låg med i toppen efter de inledande omgångarna. Efter jul visade det dock sig att Väsby kanske hade ett lite för ungt lag när matcherna blev allt fler och allt hårdare. När dessutom tre av fyra centrar blev skadade orkade inte Väsby med i kampen om platserna till det Allsvenska kvalet. Väsby gjorde dock en bra avslutning och tog fem av sex avslutande poäng och hamnade med det på en sjätte plats, fyra poäng från sista kvallaget Mälarhöjden/Bredäng.


Lars-Göran Wiklander

Säsongen 02/03 håller på att sluta med ett riktigt magplask  trots ett på pappret starkt lag innehållande bl.a. hemvändande L-G Wiklander samt starka namn som Mattias Pålsson och Jörgen  Hägg. Väsby kallar då återigen in Håkan Strömberg i båset och laget lyckas i slutet av serien avvärja hotet om nedflyttning och istället blir det en avgörande match hemma mot Arlanda om en plats i kvalet till Allsvenskan. Matchen slutar 2-2 och Väsby missar kvalet med 1 måls sämre målskillnad.


Dan Svahn tar över Väsby säsongen 2003/2004 och leder laget till en tredjeplats i grundserien och därmed en plats i förkvalet till allsvenskan. I kvalet räcker emellertid inte Väsby till mot Botkyrka som får kvala vidare.


Challe Berglund 

Säsongen 04/05 tar Challe Berglund över rodret på Väsby-skutan och leder laget till en en fantastisk serie om 26 raka matcher utan förlust inkl 2 övertidsvinster mot AIK. Sista tredjedelen av serien orkar emellertid inte Väsby stå upp på samma fina sätt och hamnar slutligen på en tredjeplats i serien efter AIK och Arlanda. Klubben kraftsamlar också denna säsong för att samla in pengar till en konstfryst isbana som komplement till Vilundaparkens ishall. 

 

Björn Fors Säsongen 05/06 får så äntligen klubben sin nya konstrysta isbana och den 30:november går den officiella invigningen av ABT-rinken av stapeln. A-laget gör en mycket bra säsong och slutar 2:a i Div 1 D efter Huddinge men förlorar en jämn matchserie mot Borlänge i Play Off 1 med 2-1 i matcher.

 

 

 

 

 

Andreas Paulsson drar ifrån Örebros NH- meriterade back Nikos Tselios Säsongen 06/07 var den mest framgångsrika för A-laget på mången år och dag. Laget seglade igenom grundserien som solklar etta. Detta följdes upp med serieseger i  allettan Östra före bl.a. storsatsande Örebro. I play off avfärdades enkelt Kristianstad i två raka matcher. I slutkvalet såg det länge väldigt bra ut och i den sista och avgörande matchen mot Piteå ledde Väsby med 2-0 med ca. 10 minuter av sista perioden och i det läget var Väsby klara för allsvenskan. Piteå kunde då reducera till 1-2 och med 2 minuter och 3 sekunder kvar tryckte dom in kvitteringen och den allsvenska platsen for bort inför ögonen på 1679 åskådare. Väsby försökte forcera in en avgörande puck men orken saknades  och Piteå kunde istället slå in  3-2 innan matchen var slut. Borås som krossade Huddinge på hemmaplan gjorde istället Huddinge sällskap till allsvenskan 2007/2008.


 

Säsongen 07/08 mönstrar Väsby ett på pappret ännu starkare lag än säsongen innan. Anders Hultin ersätts på tränarposten av Peter Stenqvist. Laget inleder också säsongen övertygande men efter 6 raka segrar lämnar  Peter Stenqvist skutan efter en schism med spelarna. Håkan Strömberg tar över tillsammans med Janne Andersson och dessa herrar lotsar Väsby via en andraplats i Div 1 D och seger i allettan till ytterligare en kvalserie till allsvenskan. Väl där inleder Väsby bra men tappar därefter och slutar på en 4:e plats. 


Säsongen 08/09 tar Dan Svahn återigen över rodret på Väsbyskutan, den här gången tillsammans med Janne Andersson. Laget föryngras och flera av dom tongivande spelarna från tidigare säsonger lämnar laget och ersätts med yngre talanger. Genom en stabil insats i grundserien som resulterar i en andraplats i tabellen tar sig Väsby relativt enkelt till Allettan. Väl i allettan går det dock ordentligt grus i maskineriet och Väsby hamnar på en 7:e plats precis före ärkerivalen Wings som parkerar på sistaplatsen.


Väsby Hockey genom åren

1976/1977


1980/1981


1981/1982


1982/1983


1983/1984


1984/1985


1985/1986


1986/1987


1987/1988


1989/1990


1996/1997


1998/1999


1999/2000


2000/2001


2001/2002


2002/2003


2003/2004


2004/2005

2005/2006


2006/2007
 
2007/2008

Uppdaterad: 2016-04-22 06:36

Postadress:
Väsby IK HK - Ishockey
Husarvägen 33
19470 Upplands Väsby

Besöksadress:
Vilundavallen, Husarvägen 33
19470 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: 0859034214
E-post: This is a mailto link